Hazatérhetnek a lakók a miskolci robbanás után

Vágólapra másolva!
Már visszaköltözhetnek a lakók abba a miskolci utcába, ahol szombaton robbanás történt, amikor rovarirtó szer került a szennyvízcsatornába. A rendőrség két férfi ellen indított nyomozást.
Vágólapra másolva!

Eddig 53-an jelentkeztek azok közül, akik valamilyen okból a robbanás helyszínén voltak, köztük rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, civilek, a vízművek munkatársai, sőt újságírók is - mondta Csoltó Márta, a Borsod megyei kórház főorvosa.

Jelenleg hat ember van kórházban, őket megfigyelés alatt tartják. Egyikük állapota sem súlyos, két esetben a májfunkció értéke, négy betegnél pedig a vérgáz értéke miatt szükséges a kórházi megfigyelés. Kontrollvizsgálatra azonban azoknak is vissza kell majd menniük, akiket nem tartottak benn a kórházban - fűzte hozzá.

Miskolcon, az Avasalja utcában szombat délután azért történt robbanás a csatornahálózatban, mert a családi házas övezet egyik lakója rovarirtó szert öntött a szennyvízcsatornába. Ez robbanást okozott, a detonációban három családi ház megrongálódott. Az egyiknek a fürdőszobája sérült meg komolyabban, a másik kettőnek a nyílászárói törtek ki. A rovarirtó szer miatt a levegőben is megemelkedett a gázkoncentráció, ezt a szakemberek folyamatosan méréssel ellenőrizték.

A robbanás után az érintett utcából 11 embert költöztettek ki, rajtuk kívül még körülbelül fél tucatnyian hagyták el a lakásukat önszántukból. Mindannyian rokonoknál töltötték az éjszakát. Szilágyi Tibor, a miskolci rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának helyettes vezetője a távirati irodának vasárnap azt mondta: a kitelepített emberek jelentős része már hazatért, a még üresen álló lakóépületeket mindaddig őrzi a rendőrség, míg a tulajdonosok nem érkeznek meg.

A miskolci rendőrkapitányság közveszély okozás gyanúja miatt indított nyomozást egy 65 éves és egy 30 éves miskolci férfi ellen. Vasárnap elszállították a helyszínről azt a három hordónyi maradék rovarirtó szert, ami annak a miskolci családi háznak az udvarán állt, ahol szombaton beleöntötték a mérgező vegyi anyagot a szennyvízcsatornába. A rovarirtót rendőrségi konvoj kíséri a Borsod megyei sajóbábonyi égetőműbe, ahol megsemmisítik.