Nincs megállapodás a BKV-sztrájkról

Vágólapra másolva!
Nem jutottak dűlőre egymással a BKV vezetői és a társaság dolgozóinak szakszervezetei arról, mekkora legyen az elégséges szolgáltatás mértéke az április 7-ére tervezett sztrájk alatt. A BKV vezetése például azt szeretné, ha a metrót egyáltalán nem érintetné a munkabeszüntetés, de a szakszerevezetek csak annyit ígértek meg, hogy elindulnak majd egyes járatok.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem született megállapodás az április 7-ére tervezett BKV-sztrájk idején biztosítandó elégséges szolgáltatás mértékéről - közölte kedden a társaság. A BKV kedd délelőtt tágyalt a szakszervezetekkel az ügyben.

A BKV vezetősége azt javasolta, hogy az elégséges szolgáltatás mértéke a felszíni közösségi közlekedés esetében, csúcsidőszakban 75 százalékos, csúcsidőszakon kívül 66 százalékos legyen, míg a metrókat egyáltalán nem érinthetné a munkabeszüntetés. A szakszervezetek azonban csak azt ígérték meg, hogy "nulla százaléknál" magasabb lesz az elégséges szolgáltatás mértéke. A hétfőre tervezett sztrájk üzemkezdettől 13 óráig tartana. Az elégséges szolgáltatásról szóló egyeztetés csütörtökön, az érdekvita pedig szerdán folytatódik.

A másfél tucatnyi közlekedési szakszervezet attól tart, hogy a paraméterkönyv tervezetében rögzített járatcsökkentés leépítéseket okoz a vállalatnál. Azzal sem értenek egyet, hogy a járatcsökkentéseknek csak gazdasági indokai vannak, miközben szerintük a remélt megtakarítás egyáltalán nem oldaná meg a BKV anyagi gondjait.