Fodor adna időt az MSZP-vel való egyeztetésnek

Vágólapra másolva!
Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter nem nyújtja be lemondását a miniszteri posztról, bár Kóka János szabad demokrata pártelnök hétfőn bejelentette: a párt visszahívja minisztereit a koalícióból. Fodor szerint egyeztetni kell, az utolsó pillanatig. A keddi koalíciós egyeztetésen az SZDSZ közölte a koalíció felbontását, amit az MSZP tudomásul vett.
Vágólapra másolva!

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter egyelőre nem nyújtja be a lemondását - értesült az MTI. A távirati iroda úgy tudja, hogy a miniszter a párt frakciója által szabott végső időpontig, április 30-áig akar várni ezzel a lépéssel. Fodor Gábort az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie, de a távirati iroda értesülései szerint azzal indokolja döntését, hogy a hónap utolsó napjáig lehetőség van tárgyalni a koalíciós partnerrel.

Kóka János hétfőn, az SZDSZ ügyvivői testületének parlamenti ülése után jelentette be, hogy a testület egyhangúlag úgy döntött, hogy miután Gyurcsány Ferenc szombati beszédével felmondta a közös koalíciós reformprogramot, a Szabad Demokraták Szövetsége a továbbiakban nem kíván koalíciós szerepet vállalni a jelenlegi kormányban. Az SZDSZ-es kormánytagok április 30-i hatállyal lemondanak posztjukról, addig viszont ellátják kormányzati és parlamenti feladataikat - tette hozzá Kóka János.

A hír kapcsán újságírók megkérdezték a koalíciós egyeztetésre siető Kóka János pártelnököt, hogy az SZDSZ-es miniszterek még kedden benyújtják-e lemondásukat, de Kóka kitért a válasz elől. Azt mondta: az SZDSZ tartja magát hétfői bejelentéséhez. Bár hétfőn még nem volt szó arról, hogy a miniszterek kedden lemondanak, reggel az SZDSZ egyik vezetője az [origo]-nak azt mondta, a párt ezt tervezi.

Győri Krisztina, az SZDSZ sajtófőnöke szerint Fodor és az űrkutatásért felelős államtitkár, Kovács Kálmán kivételével minden SZDSZ-es miniszter és államtitkár aláírta a lemondó nyilatkozatot, amit viszont még nem nyújtottak be Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek. A lemondó nyilatkozatok Kóka János pártelnök asztalán fekszenek. Fodor és Kovács csak április 30-án kívánja véglegesíteni távozását.

Megvolt az első kör

Az SZDSZ és az MSZP délután kettőkor kezdett koalíciós egyeztetést, ahol a szabad demokratát a koalíció felbontásának technikai részleteiről kívántak megegyezni. A tanácskozás után Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő elmondta: az SZDSZ tájékoztatta hétfői döntéséről az MSZP-t, a szocialisták tudomásul vették a szabad demokrata miniszterek visszahívását. Az SZDSZ ezen kívül jelezte azt is, hogy minden olyan döntést, ami a gazdaság erősítésével, a konvergencia program és a reformok végrehajtásával kapcsolatos, a koalíción kívülről is támogatni fogja a párt.

Lendvei Ildikó MSZP-s frakcióvezető is nagyrészt ugyanezt ismételte el, illetve megjegyezte azt is: a valódi kérdés, hogy a konvergencia programot és a reformokat, hogyan fogják tudni továbbvinni. Hozzátette azt is, hogy az SZDSZ-es tárcákon kívül nem merült fel minisztercsere és a kormányfő menesztése sem.

Gusztos Péter jelezte azt is, hogy április 26-27-én tarthatják meg az SZDSZ rendkívüli küldöttgyűlését, ahol döntenek a koalícióból való kilépésről. Gusztos formális lépésnek minősítette, hogy melyik SZDSZ-es kormánytag mikor írja alá a lemondó nyilatozatot, amit a küldöttgyűlésig mindenki meg fog tenni. Gusztos azt is kijelentette: a koalíció felmondása nem taktikázás, nem zsarolás.