Vágólapra másolva!
A március 9-i népszavazás nyomán a parlament 2008. április 1-i hatállyal eltörölte a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. A díjakat keddtől nem kell fizetni. A háziorvosok és a kórházak kompenzációt követelnek az elmaradt bevételekért.
Vágólapra másolva!

Április 1-től nem kell a háziorvosnál és a szakrendelőkben vizitdíjat, illetve a kórházakban kórházi napidíjat fizetni. A díjak eltörléséről a március 9-i népszavazást követően döntött a parlament. A referendumon feltett kérdés alapján a díjakat ugyan csak 2009. január 1-től kellett volna eltörölni, de az Országgyűlés úgy határozott, hogy már idén április 1-től ne kelljen fizetni. A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatt háziorvosok és kórházak szeretnék elérni, hogy a kormány kompenzálja a kieső bevételüket.

A díjakat 2007. február 15-én vezették be, összege alapesetben 300 forint volt, de négymillióan fizetési mentességet élveztek, továbbá a kormány kompenzációs rendszert dolgozott ki a szociálisan rászorulóknak, és a hátrányos helyzetűeknek.

A vizit- és kórházi napidíj tavalyi bevezetése valamivel több mint 21,7 milliárd forint bevételt eredményezett. Kevesebb lett az orvos-beteg találkozás, aminek eredményeként jelentős megtakarítás jelentkezett az Egészségbiztosítási Alapban (E-Alap), ezen kívül a kevesebb betegnek kevesebb vényt és kevesebb gyógyszert írtak fel az orvosok, ami ugyancsak kedvezően hatott az alapra. A megtakarítás 62 milliárd forintot tett ki a szaktárca szerint.