Szonda: A többség helyesli Horváth leváltását

Vágólapra másolva!
A kormánypárti szavazók többsége azt szeretné, ha Gyurcsány Ferenc új egészségügyi miniszter jelölne, az ellenzékiek új választásban látják a megoldást - derül ki a Szonda Ipsos legutóbbi, hétfőn készített felméréséből. Azzal azonban mindkét oldalon egyetértenek, hogy helyes lépés volt Horváth Ágnes leváltása.
Vágólapra másolva!

Mind a kormánypárti, mind az ellenzéki szavazók helyeslik Horváth Ágnes egészségügyi miniszter leváltását - derül ki a Szonda Ipsos 2008. március 31-én készült felméréséből. A kormánypártiak egy ötfokú, az egyetértés mértékét kifejező skálán 3,6-osra, míg az ellenzékiek még jobbra, 4-esre értékelik a miniszterelnök lépését.

A kormánypárti szavazók többsége (55 százalék) azt mondja, hogy a szabad demokrata frakciónak új egészségügyi minisztert kell jelölnie, és mindössze egyötödük válaszolta, hogy a koalíció felmondása a megoldás a kialakult helyzetre. Az összes megkérdezett közt azonos arányban (36-36 százalék) találhatók, akik új egészségügyi minisztert látnának szívesen, illetve akik szerint a koalíció felbontása a megfelelő lépés.

A pártválasztás szempontjából bizonytalanok - hasonlóan a kormánypártok támogatóihoz - inkább egy új egészségügyi miniszter jelölése mellett teszik le a garast (37 százalékuk vélekedett így). Az ellenzéki szavazók fele (49 százalék) azonban a koalíció felbontását gondolja a leghelyesebb lépésnek az SZDSZ részéről. Amennyiben az SZDSZ nem jelöl új egészségügyi minisztert, a kormánypárti szavazók 70 százaléka szerint a kormányfőnek ki kell tartania a leváltás mellett, és azt is várják, hogy Gyurcsány Ferenc nevezzen meg új minisztert. A kormányfő lemondását csak 8 százalékuk óhajtaná.

A teljes népességen belül 39 százalék azok aránya, akik úgy vélik, hogy a miniszterelnök tartson ki a leváltás mellett és jelöljön új minisztert, míg hasonló számban (44 százalék) Gyurcsány Ferenc távozását tekintik megoldásnak - ám ez főképpen az ellenzékiek között tapasztalható igen magas, kétharmados arányból adódik. A bizonytalanok 41 százaléka szerint Gyurcsánynak ki kell állnia a döntése mellett, 30 százalékuk viszont a miniszterelnök lemondását üdvözölné.

A kormánypárti szavazók elsöprő többsége (82 százaléka) szerint az ország szempontjából az a legjobb megoldás, ha a kormány folytatja a munkáját. Ezzel szemben az ellenzék támogatóinak 72 százaléka az új választás kiírásában látja a kiutat. A többi kérdéshez hasonlóan a bizonytalanok megosztottak, hasonló arányban (30-30 százalék) érvelnek a kormány munkájának folytatása, illetve az új választások kiírása mellett.