Milliárdos adócsalást lepleztek le a vámosok

Vágólapra másolva!
Milliárdos adócsalást és pénzmosást leplezett le szerdán a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP). Az egyszerre 22 helyszínen tartott házkutatásokon hat embert előzetes letartóztatásba helyeztek, és közel 10 millió forint értékű árut foglaltak le. A VPOP parancsnoka szerint az átszervezések óta heti 2-250 új ügyük van, és közel 2500 nyomozás aktái hevernek az asztalon.
Vágólapra másolva!

Több milliárd forintot mosott tisztára egy bűnözői csoport alig egy év alatt - közölte szerdán a vámőrség. A csaknem fél évig tartó nyomozás során az is kiderült, hogy a csoport emellett külföldi állampolgárok neve alatt futó társaságok nevében hajtott végre adócsalást. Kanta Tünde ezredes elmondta, hogy egy budapesti jogtanácsosi iroda vezetője anyagi ellenszolgáltatásért román állampolgárok nevében 3-4 fővárosi, általa fenntartott üres irodába gazdasági társaságokat alapított és jelentett be az adó megfizetésének megkerülése érdekében, valamint egy bűnözői csoport kérésére jelentős adótartozással rendelkező cégeket íratott a cégek nevére.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) bűnügyi igazgatója hozzátette: a gyanúsítottak szlovák, német, holland, osztrák és lengyel nagykereskedőktől származó számítástechnikai termékeket és eszközöket szállították az országba fiktív vállalkozások nevében. Az áru értékét a valós tevékenységeket nem végző cégek bankszámlájára utalták, s ezek a pénzek végül az elkövetőkhöz kerültek. A gyanúsítottak mintegy hatmilliárd forint értékben értékesítettek Magyarországon számítástechnikai termékeket, és mintegy másfél milliárd forintnyi ÁFÁ-t nem fizettek meg.

A vámosok egyszerre 22 helyszínen tartottak házkutatást, hat gyanúsítottat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Kanta tájékoztatása szerint eddig mintegy 10 millió forint értékben foglaltak le eszközöket, a cégek bankszámláit zároltatták, ám a nyomozásnak további gyanúsítottjai is lehetnek.

35 milliárd a mérleg

Nagy János altábornagy, a VPOP országos parancsnoka megjegyezte, tavaly december 15-én, a rendőrség és a határőrség integrációjakor a pénzmosás elleni nyomozás a vámőrséghez került, és erre egy külön osztályt hoztak létre. Akkor 899 folyamatban lévő ügyet vettek át, és ehhez további 87 ügy érkezett. A három hónap alatt összesen 2500 bejelentést kellett feldolgozniuk.

A bűnügyi főigazgató szerint heti 2-250 gyanús pénzmozgásról szóló jelentés érkezik hozzájuk, ezek nagy része legális tranzakció. Hozzáfűzte, hogy nemcsak a költségvetést érő károk miatt figyelik és jelentik bankok, intézmények a nagyobb vagy gyanús pénzmozgásokat, hanem azért is, mert ez a terrorizmus ellen folytatott nemzetközi harc része is. Kanta a VPOP munkájával kapcsolatban megjegyezte, hogy 13 nagyobb horderejű folyamatban lévő nyomozási ügyet vettek át a rendőrségtől. Saját forrásból eddig hat ügyet derítettek fel, és ezekben mintegy 35 milliárd forintos kárra derült fény.