Egérúton vitázott az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ szombati Országos Tanácsának ülésén arról folyt vita, hogy a koalíció felbontása végleges legyen-e, vagy szabjanak-e valamilyen egérutat - például Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lecserélése - a koalícióba való visszatérésre. Néhányan, bár nem hivatalosan, kifogásolták, hogy Fodor Gábor miközben a párt különböző ülésein egyetért a pártvezetéssel, a nyilvánosság felé mást képvisel. Az SZDSZ parlamentje is rábólintott arra a menetrendre, hogy az április 27-re összehívott küldöttgyűlés mondja ki a végső szót a koalícióból való kilépésről.
Vágólapra másolva!

Támogatta az SZDSZ Országos Tanácsa (OT) a pártvezetés azon döntését, hogy az SZDSZ lépjen ki a koalícióból - mondta a testület szombati ülése után Gulyás József, az OT elnöke. Az SZDSZ parlamentjének számító, 100 tagot számláló OT nagy egyetértéssel, 71 igen, 1 nem és 9 tartózkodás mellett szavazta meg a döntést.

Tárgyaltak a rendkívüli küldöttgyűlések összehívásáról is. Az OT szombaton azt javasolta, hogy április 27-re hívják össze a párt rendkívüli küldöttgyűlését, amely meghozhatja a koalíció felbontásáról szóló végső döntést. Gulyás közölte: szigorú mandátumvizsgálatot végeznek majd annak érdekében, hogy ne ismétlődhessenek meg olyan visszaélések, mint a tavalyi elnökválasztás során, amikor is több küldött helyett mások szavaztak.

Eddig az derült ki, hogy négy borsodi és négy szabolcsi küldött helyett álküldöttek vettek részt a párt tavaly márciusi elnökválasztásán. Jogosulatlanul szavazatott az elnökválasztási küzdelemben Kóka Jánossal szemben alulmaradt Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter kampánystábjának egyik tagja is. A tavalyi csalások miatt az áprilisi küldöttgyűlésen módosítani fogják a párt alapszabályát annak megfelelően, hogy elkerülhetőek legyenek a visszaélések. A másik küldöttgyűlést - amelyen többek között új elnököt is választ majd a párt - várhatóan június 7-én fogják megtartani, bár erről szombaton nem született döntés.

Bezárják a kapukat?

Az OT zárt ajtók mögött ülésezett az SZDSZ óbudai irodájában, a sajtó munkatársait a sajtótájékoztató előtt még az épületbe sem engedték be. Kóka János Gyulyás Józseffel közösen megtartott sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: a párt egyhangúlag döntött a kilépésről. Kóka azzal kapcsolatban, hogy egy új szocialista miniszterelnök a koalícióban maradásra bírná-e az SZDSZ-t, azt mondta: nem az SZDSZ dolga a miniszterelnök személyén gondolkodni. Kóka hozzátette: olyan kormányfőre van szükség, aki keveset beszél, de határozottan kiáll az ország problémáinak megoldása mellett.

Az [origo]-nak nyilatkozó szabaddemokrata politikusok azt mondták: az ülésen a koalíció felrúgása utáni lépésekről alakult ki kisebb vita. Többen amellett érveltek, hogy a kilépés végleges. Mások azt hangsúlyozták, nem kéne véglegesen elzárkózni a koalícióba való visszatérés lehetőségétől, meg kéne vizsgálni, milyen feltételek mellett - például Gyurcsány Ferenc lecserélése - van erre lehetőség. Szent-Iványi István ügyvivő az [origo]-nak azt mondta: a vita nem a hagyományos Kóka-Fodor táborok között zajlott, hanem ettől függetlenül. Horn Gábor ügyvivő a négy órás ülésen kialakult vitát azzal indokolta, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, mit jelent a párt számára a koalíción kívüli élet és ez hogy fog kinézni a gyakorlatban.

Fodor különcködése

Szent-Iványi szerint az ülésen két olyan felszólaló is volt, aki pontos tájékoztatást kért a párt vezetéstől arról, milyen lépések vezettek a koalíció felrúgásához és az hogyan zajlott le. Az ügyvivő szerint főként a vidéki tagságnál figyelhető meg értetlenség ezzel kapcsolatban. Ez azonban nem volt számottevő vélemény az OT-tagok között - tette hozzá a politikus. Bár hivatalosan nem tették szóvá, több OT-tag kifogásolta szombaton - ezt megerősítette az [origo]-nak Horn Gábor, Eörsi Mátyás és Szent-Iványi István is -, hogy Fodor Gábor miközben a párt különböző ülésein egyetért a pártvezetéssel, a nyilvánosság felé mást képvisel.

Fodor különcködése attól kezdve megfigyelhető, hogy az SZDSZ hétfőn a koalícióból való kilépés mellett döntött. Kóka János hétfő reggeli sajtótájékoztatóján, amikor bejelentette, hogy az SZDSZ visszahívja minisztereit a kormányból, a pártelnök mellett ott állt Fodor is, de néhány mondat után elfoglaltságra hivatkozva elsietett. A hétfő esti ügyvivői testületi (ÜT) ülésről, amely a koalíció felmondását javasolta, Fodor távozott elsőként. A környezetvédelmi miniszter ugyanígy tett a keddi ÜT ülésen is, ahova ráadásul ő is érkezett utolsónak. Kedden feltűnést okozott az is, hogy hosszú ideig úgy tűnt, az SZDSZ-es miniszterek és államtitkárok közül csak Fodor Gábor nem írta alá lemondó nyilatkozatát. A nap végére kiderült, hogy Fodor mégis megtette ezt.

Ellentmondás volt az is, hogy miközben Kóka azt hangsúlyozta, hogy az SZDSZ a jelenlegi kormányban nem kíván részt venni, addig Fodor a Heti Válasznak adott interjúban azt mondta: 50 százalék az esély arra, hogy pártja kilép a koalícióból. Krekó Péter, a Political Capital vezető elemzője korábban azt mondta az [origo]-nak: ha Fodor Gábor a koalíciós válság során nem tudja magát politikailag megkülönböztetni Kókától, akkor nem sok esélye lesz arra, hogy a párt júniusi tisztújító küldöttgyűlésén megválasszák elnöknek.