Leszavazták Szentgotthárdon az osztrák hulladékégetőt

Vágólapra másolva!
Érvényes és eredményes volt az a véleménynyilvánító helyi népszavazás, amelyet vasárnap Szentgotthárdon tartottak a határ osztrák oldalán tervezett hulladékégetőről - nyilatkozta a leadott szavazatok összeszámolása után Dancsecs Zsolt, Szentgotthárd jegyzője, a helyi választási iroda vezetője.
Vágólapra másolva!

A nem hivatalos adatok szerint a névjegyzéken szereplő 6840 választásra jogosult polgár közül 4005 adta le szavazatát, ami 59,27 százalékos részvételi aránynak felel meg. Ez nagyobb részvételt jelent, mint ami a március 9-i országos referendumon volt, akkor ugyanis Szentgotthárdon a szavazók 57 százaléka élt választójogával - mondta el Dancsecs Zsolt.

Tájékoztatása szerint az érvényes voksok 98-99 százaléka mind a négy feltett kérdésre "igen" volt, vagyis a szentgotthárdiak egyértelműen elutasítják, hogy városuktól néhány száz méterre, osztrák oldalon a heiligenkreuz-i ipari park területén megépüljön a tervezett évi 325 ezer tonna hulladék elégetésére alkalmas hulladékégető.

Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere azt nyilatkozta: tudják, hogy a véleménynyilvánító népszavazás eredménye nem kötelezi az osztrák döntéshozókat, de szavai szerint az Európai Unióban elfogadott normák szerint az érintettek, vagyis a térségben élők véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni.