Újraindult a tömegközlekedés Budapesten

Vágólapra másolva!
Délután egykor elindult mindhárom metró, majd az összes HÉV, a buszok és a villamosok is - közölte a BKV illetékese az [origo]-val. Körülbelül három órára lesz teljes a fővárosi tömegközlekedés. Dél körül már folyamatos volt az autók haladása Budapest belső területein, bár az átlagosnál nagyobb volt a forgalom a Nagykörúton, a Rákóczi és az Üllői úton. Mintegy 300 rendőr segíti a közlekedést. Kora reggel mindössze 4-5 busz, 8 villamos és egy HÉV indult el a fővárosban a BKV sztrájkja miatt.
Vágólapra másolva!

Délután 1 órakor elindult Budapesten a tömegközlekedés. Folyamatosan üzembe állt mindhárom metró, az összes HÉV, villamos busz, és troli - közölték az [origo]-val a BKV sajtóosztályán. Terveik szerint délután három órára lesz teljesen lefedve a főváros járművekkel. Az ilyenkor megszokott menetrend áll vissza, vagyis a hétfő délutáni járatsűrűségnél nem lesz feszesebb a menetrend, nem megy ki több jármű a garázsokból

Délben már lehetett autózni

Az [origo] munkatársa már délben is gond nélkül, folyamatosan végig tudott autózni az Andrássy úton, valamint az Oktogontól egészen a Lágymányosi hídig, torlódás sehol sem volt. Szintén folyamatosan lehetett haladni a körútat keresztező nagyobb utakon is, a Rákócz úton, az Üllői úton és budai rakparton is, igaz, mindenhol az ilyenkor szokásosnál több autó haladt.

Az utv.hu-ra hivatkozva az MTI azt közölte dél előtt: az átlagosnál is gyengébb a forgalom a főváros belső részeiben az információs portál élő, webkamerái szerint. A élő képek szerint az Árpád, a Margit és az Erzsébet hídon hétvégi forgalom van - írta a távirati iroda. A Széna téren, az Oktogonon, az Astorián, az Üllői út és a Ferenc körút kereszteződésében, az Erzsébet téren, a Nyugati téren és a Blaha Lujza téren is az átlagosnál gyérebb volt a forgalom hétfőn délben.

Rendőrök segítik a közlekedést

A fővárosban a 22 nagy közlekedési csomópontban folyamatos volt a rendőri jelenlét a sztrájk idején, és maradt azt követően is. A pályaudvarok ellenőrzése mellett a rendőrök forgalomtereléssel, forgalomirányítással segítik a közlekedést a csomópontokban, bevezető utaknál; körülbelül háromszáz rendőr vesz részt a forgalom segítésében, a kereszteződésekben való biztonságos áthaladásban - olvasható a BRFK közleményében.

Budapesten 957 forgalomirányító lámpával védett kereszteződés, csomópont, illetve gyalogos-átkelőhely van. A forgalomirányító központban 159 forgalmas csomópontot, kereszteződést tudnak a rendőrök a forgalomirányító kamerákkal figyelni, s amennyiben szükséges, a helyszínre rendőrt irányítanak. A járőrök és a forgalomirányító központ délelőtti jelzése szerint a fővárosba bevezető utak forgalma késő délelőttre normalizálódott, a kis- és a nagykörút, a Hungária körút, valamint a hidak forgalma folyamatossá vált.

Reggel hiába várakoztak

Kora reggel még egészen más volt a helyzet. "Na, akkor én elmentem haza" - döntötte el egy kistarcsai férfi hajnalban, amikor az Örs vezér téren meglátta a kettes metró sztrájk miatt bezárt állomását. A gödöllői HÉV ugyan a munkabeszüntetés ellenére is járt - egy nem sztrájkoló BKV-s szerint húszpercenként -, de kevés volt rajta az utas, és ők sem tudtak továbbmenni az Örs vezér térről, mert sem a villamos, sem a trolik, sem a buszok nem jártak. A Kerepesi úton és a Nagy Lajos Király útján fél hétkor már folyamatos volt a kocsisor - jelentette az [origo] tudósítója.

Munkatársaink tapasztalatai szerint reggel fél hat és hat között a Thököly úton a 7-es busz megállóiban még látni lehetett várakozó embereket - a Róna utcánál volt, aki már fél órája várta buszt -, de a Nagykörúton már többnyire üresek voltak a villamosmegállók. Teljesen kihalt a Moszkva tér is - jelentette akkor tudósítónk -, csak néhány hajléktalan és rendőr lézengett, tömegközlekedési járművet egyáltalán nem lehetett látni. Egy munkásruhás férfi, aki a metró lezárt bejárata előtt állt, azt mondta, csak azt várja, hogy "menjen az idő", neki közömbös a sztrájk.

Forrás: MTI

Több budapesti iskolában is elmaradt a tanítás a mai BKV- és MÁV-sztrájk miatt. A közoktatásról szóló törvény alapján minden iskolaigazgató mérlegelhette, hogy az iskolában a sztrájk napján megtarthatók-e a tanítási órák. Az intézményvezetők a hiányzók és bejárók magas száma miatt rendkívüli tanítási szünetet rendelhettek el, de gondoskodni kellett a tanulók felügyeletéről. A sztrájk miatt az iskolából távol maradó tanulók, illetve alkalmazottak hiányzását igazolt hiányzásként vagy távolmaradásként kell elfogadni.

Nem született egyezség

Budapesten üzemkezdettől kora délutánig sztrájkoltak a BKV dolgozói, többek között a vállalatvezetés által tervezett elbocsátások és a járatritkírtások ellen, illetve azért, hogy az önkormányzat és a kormány nyújtson garanciát a cég finanszírozási problémáinak megoldására. Szombaton a cégvezetés egyezségi ajánlatot tett, de a szakszervezetek azt nem fogadták el, mert szerintük nem adott megfelelő garanciákat.

A cégvezetés és a szakszervezetek sokáig vitáztak arról is, hogy mekkora legyen a minimális szolgáltatás mértéke, de végül nem tudtak megállapodni. A szakszervezetek azt ajánlották, hogy az éjszakai menetrend szerint, 33 vonalon, mintegy száz busszal közlekednek, de ezt a cégvezetés nem fogadta el. Így teljes volt a bizonytalanság, hogy melyik járat indult el, melyik nem. A szakszervezet szerint a fővárosi tömegközlekedés reggel csupán hét százaléka volt a normális üzemnek.

Fotó: Pályi Zsófia

A sztrájk 13 órakor ért véget, a buszok, trolik és villamosok ekkor álltak ki a telephelyekről. A metró és a HÉV azonban nem csak a végállomásokról, hanem a megállókból is elindult, mindenhol egyszerre. Ezeken a vonalakon, ahol menetrend szerint 13 órakor szerelvénynek kell lennie, az ott is lesz - közölte korábban Kiricsi Karola, a BKV szóvivője.

Csak néhány busz járt

A munkabeszüntetéshez elvileg mindenki csatlakozott, de néhány jármű azért elindult. A Gödöllői HÉV mellett 4-5 busz és 8 villamos szintén elhagyta a telephelyeket - közölte kora reggel Gulyás Attila, a Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnökhelyettese az MTI-vel. Az [origo] munkatársa egy 1-es villamost látott a Vakok Intézeténél reggel hat óra előtt, de még nem sokan utaztak rajta. A 30-as vonalon a Nógrád Volán buszai jártak, de - egy buszsofőr szerint - ők sem tudják tartani a menetrendet.

Fotó: Pályi Zsófia
Fotó: Pályi Zsófia

Kiricsi Karola szerint hétfőn délelőtt a BKV buszjáratai közül az 52-es, a 73-as, a 144-es és a 239-es közlekedett, de ezek is csak csökkentett üzemmódban. A 239-es csak reggel közlekedett, majd a 73-as vonalra irányították át. A villamosok közül az 1-es, a 14-es, a 18-as és a 28-as elindult, de nem a menetrend szerint közlekedtek. Az alvállalkozói járatok közül teljes üzemmódban járt a 13-as, a 113-as, a 41-es, a 41-es gyors, az 50-es, az 58-as, a 87-es, a 87A jelzésű, a 187-es, a 88-as, a 120-as, a 147-es, a 150-es, a 250-es, a 170-es gyors és a 83-as trolipótló autóbusz. A 14-es, a 114-es, a 30-as, a 40-es gyors és a 47-49V jelzésű villamospótló autóbusz csökkentett üzemmódban szállította az utasokat.

Nem járt a csepeli és a ráckevei HÉV sem - jelentette tudósítónk. A metró megállói le voltak zárva, előttük biztonsági emberek (az Örs vezér téren rendőrök is) álltak. Nem járt a 3-as villamos, sem a trolik. Az autóforgalom a szokásos kora reggelihez képest intenzívebb volt reggel hat előtt a Nagykörúton, a Margit körúton és a Soroksári úton is nagy volt a torlódás. Sok volt a gyalogos, a Thököly út Hungária körúton kívüli szakaszán több sietősen lépkedő emberet lehetett látni, a Petőfi hídon is szoktalanul sokan sétáltak át gyalog a túloldara. A Nagykörúton motorosok és biciklisek vették birtokba a villamossínt, a szokottnál többen kerékpároznak az egész városban.

Fotó: Pályi Zsófia

A fővárosba bevezető autópályákon és főutakon reggel dugó volt, lépésben haladt a forgalom - közölte az Útinform. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt mondta, ha szükséges, a buszsávokba is beengedik a forgalmat. Figyelmeztettek azonban, hogy a sztrájk önmagában nem jogosít fel a sávok használatára. Néhány taxitársaság megtelt, nem vett fel több előrendelést, mert nem tudtak autót küldeni. A MÁV-nál éjféltől meghirdetett munkabeszüntetés ellenére vonatszerelvény haladt a Lágymányosi hídon.