Gyurcsány nem akar egyeztetni az SZDSZ-szel

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc kormányfő nem akar részt venni a további SZDSZ-MSZP egyeztetéseken - tudta meg a távirati iroda. A miniszterelnök szerint a koalícióról már nem kell tárgyalni, mert az SZDSZ ezt nem akarja, ehelyett azokat a tervezeteket kell megtalálni, amelyeket a liberálisok is támogatnának. Gyurcsány azért sem akar részt venni az egyeztetéseken, mert így róla is tárgyalhatna a két párt.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök nem akar részt venni az MSZP és az SZDSZ közötti újabb egyeztetéseken - értesült a kormányfőhöz közel álló forrásból a távirati iroda. A miniszterelnök vasárnap az MSZP elnökségének azt javasolta, hogy már ne egyeztessenek a koalíció folytatásáról, mert ezt az SZDSZ nem akarja.

Ehelyett Gyurcsány szerint a két pártnak arról kell egyeztetnie, hogy konkrétan milyen intézkedéseket támogatna ellenzékből az SZDSZ. Erről a listáról - amelyre szintén javaslatot tett a miniszterelnök - már elkezdték a belső egyeztetést a szocialisták.

A kormányfő szerint jó megoldás lehet, ha az MSZP választmánya és az SZDSZ országos tanácsa tárgyal egymással. Eszerint a két testület között napirendre kerülhet, hogy a liberálisok tisztújítása után egy új pártelnökkel akár újra koalíciót köthetnek a szocialisták - fogalmazta meg az MTI kormányfőközeli forrása.

Gyurcsány Ferenc nem akar benne lenni a szocialista tárgyaló delegációban. Többek között azért döntött így, mert így lehet az ő személyéről is egyeztetni, ha egy esetleges új SZDSZ-vezetéssel köthető új koalíciónak őt is érintő személyi feltételi vannak.

Lendvai Ildikó, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője a vasárnap késő estig tartó frakcióülés után azt mondta, az önálló kormányzáshoz meg kívánják teremteni a politikai és a parlamenti feltételeket. Az SZDSZ-szel pedig olyan konzultációt kezdeményeznek, amely az együttműködést szélesebb körben készíti elő - tette hozzá. Az MSZP és az SZDSZ április 1-jén tartott egyeztetést a koalíció folytatásának lehetőségeiről, de ezen nem tudtak megállapodni.