Százak tiltakoztak a szélsőségek ellen Pesten

Vágólapra másolva!
Egy flash mob keretében több száz ember tiltakozott a fővárosban a szélsőségek ellen. Tiltakozásukat az váltotta ki, hogy korábban Molotov-koktélt dobtak egy XIII. kerületi jegyirodára. A helyszínen demonstráltak bomberdzsekis fiatalok is, de a rendőrök nem engedték, hogy nyílt konfliktussá fajuljon a két egyidejű akció.
Vágólapra másolva!

Több száz ember gyűlt össze a XIII. kerületi Hollán Ernő utcában annak a jegyirodának a bejárata előtt, amelyre április 1-jén hajnalban Molotov-koktélt dobtak. A szélsőségek ellen tiltakozók egy szélsőjobbos honlap által hétfőn délutánra meghirdetett akció ellen kívántak fellépni. A rendőrök mozgó sorfalat alkotva szorították ki mindkét csoportot a környékről.

A jegyirodára azok után dobott egy ismeretlen Molotov-koktélt, hogy március 20-án az iroda alkalmazottja összetűzésbe került egy vásárlóval, aki egy szélsőjobbhoz köthető zenekar koncertjére szeretett volna jegyet venni.

Úgynevezett flash mob, vagyis villámcsődület keretében előbb a Jászai Mari téren gyülekeztek a szélsőségek ellen tiltakozók, ahová fél órával későbbre a szélsőjobbhoz köthető portál hirdetett akciót.

Az ellendemonstrációt Szabó Győző, a XIII. kerületi önkormányzat fideszes képviselője szervezte. Mint az MTI-nek elmondta, azzal a céllal, hogy "a fasiszta kisebbséggel szemben" megmutassák, hogy sokkal többen vannak. A nagy létszámban kivonult rendőrök többször felszólították a 300-400 fős tömeget, hogy tegyék szabaddá az utat, mivel az emberek teljesen megtöltötték a kereszteződést. A spontán akció abbahagyására a rendőrség többször felszólított, Szabó Győző is arra kérte a villámcsődület résztvevőit, hogy térjenek haza.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A fekete nadrágot és bomberdzsekit, nyakukban árpádsávos kendőt viselő fiatalok, akiknek száma megközelítette a félszázat, a Jászai Mari térről szintén a jegyiroda elé vonultak, ahol szóváltásba keveredtek az ellentüntetőkkel. A szélsőségek ellen tiltakozók azt skandálták, hogy "Nácik, haza!", míg a bomberdzsekis szélsőséges ifjak azt válaszolták: "Itthon vagyunk." A rendőrök sorfalat álltak a két csoport között, hogy megakadályozzák az atrocitást. Majd mozgó sorfalat alkotva szorították ki a tömeget.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn kora este közleményben tudatta: a két spontán demonstráció szervezőjével szemben gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési feljelentést tettek.