Előre hozott választásokat akar a többség a Századvég szerint

Vágólapra másolva!
A viszonylagos többség előre hozott választást szeretne a jelenlegi politikai helyzet megoldásaképpen, jóval kevesebben vannak, akik a koalíció helyreállítását, illetve a kisebbségi kormányzást támogatják - derül ki a Századvég-Forsense legújabb felméréséből. Horváth Ágnes menesztésével az emberek kétharmada egyetért.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi politikai helyzet lehetséges megoldásai közül az előre hozott választások lehetősége élvezi a választók legnagyobb támogatottságát, relatív többségük, 42 százalékuk választaná ezt az opciót - derül ki a Századvég-Forsense legfrissebb felméréséből. Támogatottságban messze lemaradva ezt követi az SZDSZ visszakozásával az eredeti koalíció helyreállítása - ezt 19 százalék szeretné. A jelenleg körvonalazódó variáció, a kisebbségi kormányzás Gyurcsány Ferenc vezetésével mindössze a megkérdezettek 13 százalékának a támogatottságát nyerné el.

A felmérés szerint a Fidesz szavazóinak több mint kétharmada, 71 százaléka az előre hozott választások mellett foglal állást. A szocialista párt támogatói körében viszont a koalíció helyreállítása a legnépszerűbb opció: az MSZP-szimpatizánsok fele támogatja ezt, míg a koalíció Gyurcsány Ferenc nélküli helyreállítását csak minden tizedikük. Az új kormányfővel megvalósuló kisebbségi kormányzást még kevesebben, mindössze 7 százalékuk támogatná.

A megkérdezettek csaknem kétharmada egyetért Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztésével, csaknem minden második válaszadó viszont helyesli az SZDSZ erre adott reakcióját, vagyis a liberális miniszterek visszahívását. Ugyanakkor kevesen vannak, akik szerint ez javított a kisebbik koalíciós párt megítélésén.

A jelenlegi politikai helyzet kialakulásáért az emberek csaknem ugyanolyan - hetven százalék körüli arányban - elsősorban Gyurcsány Ferencet miniszterelnököt, illetve Kóka Jánost tartják felelősnek, valamint a két kormánypártot okolják. Minden második válaszadó a jelenlegi helyzetért mindkét politikust, illetve mindkét pártot felelősnek tartja.