Gyanús 134 milliós kifizetést találtak a BKV-nál

Vágólapra másolva!
A közbeszerzési szabályok megsértése, hűtlen kezelés és számvitel rendjének megsértése is felmerülhet a BKV tanácsadói szerződései kapcsán - derül ki egy, a cég felügyelőbizottsága részére készült előterjesztésből. A közlekedési társaság e szerint összesen nyolc szerződést kötött az AAM Zrt.-vel, két és fél milliárdos keretösszegben, amiből 134 milliót már ki is fizettek.
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény gyanúját is felveti az a nyolc, összesen több mint 2,6 milliárd forint keretösszegű tanácsadói szerződés, amelyet az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.-vel kötött a BKV Zrt. és amelyekről csütörtökön tárgyal a BKV felügyelőbizottsága (fb) - írta az Index a birtokába jutott előterjesztésre hivatkozva. A dokumentumból az derül ki, hogy a szerződések alapján a BKV már legalább 134 millió forintot kifizetett, anélkül, hogy a teljesítést igazolták volna.

Az előterjesztés szerint a nyolc szerződés közül hat esetben a BKV mellőzte a közbeszerzési eljárást, mivel azok értéke nem haladta meg az 50 millió forintos értékhatárt. Az fb számára készített jelentésben azonban az áll, hogy ilyen módon nem lehetett volna kikerülni a közbeszerzést, hanem össze kellett volna adni a szerződések értékét. A két legnagyobb értékű szerződés esetében volt ugyan közbeszerzés, de arra - az előminősítő rosta után - csak két céget hívtak meg, és mindkettőn az AAM nyert - állítja a dokumentum.

Az AAM-szerződések ügye téma volt a fővárosi közgyűlés legutóbbi ülésén is, ahol az ellenzék egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a négyes metróhoz kapcsolódó tanácsadói szerződést nem a DBR Projekt Igazgatóság, hanem közvetlenül a BKV költségvetéséből fizetik. Egy neve elhallgatását kérő ellenzéki képviselő az [origo]-nak azt mondta, szerinte azért nem a DBR költségvetéséből fizették a tanácsadókat, mert akkor előbb-utóbb el kellene számolni a metrót - a főváros reményei szerint - finanszírozó Európai Unió felé.

Egy, az AAM által előállított iratokat ismerő, névtelenséget kérő forrásunk úgy értékelte, hogy a tanácsadó cég semmilyen hozzáadott értéket nem produkált. Ők szerkesztették - a DBR-től és az Eurometro Kft.-től kapott adatokból - Becker László metróbiztos jelentéseit.

Az fb számára készült jelentés felveti annak a lehetőségét is, hogy a szerződések megkötése, illetve a bizonylatok és teljesítési igazolások nélküli kifizetések megvalósítja a hűtlen kezelés és a számviteli fegyelem megsértése bűncselekményeket. A nyolc szerződés közül a jelentés szerint négyet Antal Attila távozó vezérigazgató írt alá, így a tanácsadói szerződések hatással lehetnek az ő vitatott, 60 milliós végkielégítésére is. Ha bebizonyosodik, hogy szabálytalanságok történtek, lehet, hogy Antalnak közös megegyezés helyett rendkívüli felmondással kell távoznia.

Az [origo] megkereste Olti Ferencet, a BKV négyes metróért felelős vezérigazgató-helyettesét, hogy megtudja, pontosan milyen munkát végzett az AAM, de ő a nyilatkozati rendre hivatkozva elhárította a kérdéseinket. Kérésének megfelelően írásban fordultunk a BKV-hoz, hogy a cég engedjen betekintést a tanácsadók által készített iratokba, illetve biztosítsa a lehetőséget, hogy kérdéseket tegyünk fel az illetékes vezetőknek, de azt a választ kaptuk, hogy előbb a fővárosi közgyűlésnek kell megismernie az anyagokat.

Az üzleti titoktartás kötelezettsége alóli felmentését kéri az AAM tanácsadó cég a BKV-tól saját érdekeinek megvédése miatt - közölte a cég csütörtökön. "A BKV Zrt.-vel megkötött szerződések minden szempontból megfeleltek mind a saját normáinknak, mind pedig a hazai közbeszerzési törvény előírásainak. Az AAM-Zrt. részéről semmiféle visszaélés, szabálytalan megállapodás vagy az elvárásoknak nem megfelelő teljesítés nem történt" - olvasható a tanácsadó cég közleményében.

Az AAM Zrt. 2003-ban alakult egy hasonló nevű, korábban is létező kft.-ből, jegyzett tőkéje jelenleg 120 millió forint. A 2006-ban 3,1 milliárdos nettó bevétel mellett 136 millió forint adózott eredményt produkáló cég egyetlen részvényese - a cégnyilvántartás szerint - az AAM Holding Kft., amely négy magánszemély tulajdonában van.