Fél tízre fogyott ki a szufla a tüntetőkből

Vágólapra másolva!
Fél tízig vonultak a Belvárosban a tüntetők, akik eredetileg a Hollán Ernő utcai jegyirodához szerveztek demonstrációt péntek délután. A bejelentett rendezvény után átvonultak a Kossuth térre, majd több más helyszín érintésével a Lánchídon át Budára mentek, ahol a rendőrök végül útjukat állták. A főszervezőket elvitték, a vezér nélkül maradt tömeg így végül szétoszlott. Olvassa el az [origo] tudósítását!
Vágólapra másolva!

Este fél tízre szétoszlottak azok a tüntetők, akik péntek délután négykor kezdtek demonstrációt a Hollán Ernő utcában egy jegyirodánál.

A kiváltó ok: egy jegy

A tüntetők eredetileg a XIII. kerületi Hollán Ernő utcai jegyirodához szerveztek demonstrációt délutánra. A jegyiroda körül március 20-án kezdett elmérgesedni a hangulat, amikor az utcában működő jegyiroda egyik alkalmazottja állítólag vitába keveredett egy vásárlóval, aki a Hungarica együttes koncertjére szeretett volna jegyet venni. Ezt követően az épületre április 1-jén Molotov-koktélt dobtak, míg egy hétre rá a Tomcat néven ismertté vált Polgár Tamás hirdetett flashmobot, vagyis úgynevezett villámcsődületet, a három héttel ezelőtt történt eset miatt, az ellentüntetők azonban jóval többen voltak náluk. A hétfői flashmob után betörték a jegyiroda kirakatüvegét.

Polgár péntekre újabb gyűlést kezdeményezett a jegyirodához, amire a válasz újabb ellentüntetés volt. A pénteki rendezvények résztvevőit a rendőrség két kordont felállítva választotta el. Körülbelül 200 méter hosszú szakaszon csak rendőrök és a sajtó munkatársai tartózkodtak.

A demonstrálók először alig százan gyülekeztek a Hollán Ernő utcában a jegyirodánál, de később csatlakoztak hozzájuk az eredetileg a Jászai Mari téren csoportosuló Magyar Gárda-tagok és szimpatizánsaik, és délután ötre már legalább ezren voltak. A csoport kormányellenes jelszavakat skandált, majd nagy hangzavarban tört ki, amikor soraikból Polgár egy videokamerával bement a jegyirodába. Később az [origo]-nak azt mondta, hogy két társával együtt jegyet akartak venni a Hungarica együttes koncertjére, ezért mentek be. A jegyet meg is tudták venni. A csoportból néhányan rendőrökkel és újságírókkal veszekedtek.

A szélsőséges nézetek ellen tiltakozók is körülbelül ezren gyűltek össze, eleinte jóval többen voltak, mint a radikálisok. "Nem kérünk a nácikból" - ez állt nagy, fehér transzparensükön. Több közéleti személyiség és politikus is megjelent, így az SZDSZ-es Pető Iván, Gusztos Péter, a kerület polgármestere, Tóth József, és az MDF-es Herényi Károly. A Budapesten tartózkodó Gerhard Schröder volt német kancellár is megjelent, és rövid beszédet tartott. Az [origo] tudósítója szerint legalább húszan táblát emeltek a magasba, melyre fölírták a mobilszámukat és a nevüket, azzal a kísérőszöveggel, hogy: "Kedves Kurucinfo! Itt vannak az adataink." Néhány idős ember sárga csillagot tűzött a mellére.

Gyurcsány mancsolt

A rendezvényen Gyurcsány Ferenc is részt vett, a miniszterelnök nem sokkal négy óra utána érkezett meg, nagy tapssal üdvözölték a nagyobb számban megjelent ellentüntetők. Az [origo] tudósítója szerint mosolyogva vegyült el a tömegben, és többekkel lekezelt. Később feleségével, Dobrev Klárával együtt hallgatták a felvételről elhangzó verseket a tömegben. Fél hat előtt nem sokkal távoztak a demonstrációról.

Fotó: [origo]
További fotókért kattintson a képekre!

A szélsőséges eszmék ellen tiltakozók egy része kora este is a jegyirodánál maradt, de a legtöbben már közülük is hazamentek, így valamivel 18 óra után megindult a forgalom a Hollán Ernő utcában. A jegyiroda egyik munkatársa péntek délután azt mondta az [origo] tudósítójának: "ez már nyilván nem rólunk szól". A történtek se bevételkiesést, se -csökkenést nem okoztak nekik. A jegyiroda előtti terület lezárása nem az ő ötletük volt, a rendőrség döntött így.

A Szabadság téren megizmosodtak

Miután ez a rendezvény és az ellentüntetés véget ért, a tüntetők a Kossuth térre, onnan a Szabadság térre, majd a Roosevelt térre vonultak át Polgár vezetésével. Az [origo] tudósítója szerint Polgár bejelentette, hogy minden órában más helyszínre vonulnak tovább, és ha elküldik őket valahonnan, a tartalék helyszín az Erzsébet híd lesz. Állítólag sürgette a résztvevőket, mert - mint mondta - lehet, hogy a rendőrség a Lánchidat lezárva próbálják megakadályozni, hogy eljussanak a következő helyszínre, a híd budai hídfőjénél található Clark Ádám térre.

A tüntetők sikertelenül próbálták meg bejelenteni gyűléseiket, a rendőrség közleményben tudatta, hogy elutasítja az utolsó pillanatban érkezett bejelentéseket. "Tekintettel az idő rövidségére, a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem tudja megvizsgálni, megalapozott döntést hozni arról, hogy a bejelentett rendezvény tudomásul vehető, vagy fennáll a gyülekezési törvényben meghatározott tiltó okok egyike" - indokolták a döntést. A Parlamentnél felvonult száz rohamrendőr is.

Fotó: [origo]
További fotókért kattintson a képekre!

A Szabadság téren, az MTV-székház előtt már közel ezer demonstráló gyűlt össze, beszédeket tartottak. Hét óra körül páran felmásztak a szovjet hősi emlékműre, és elkezdték ledobálni az ott elhelyezett koszorúkat, a rendőrség erre körbevette az emlékművet, mire a tömeg kifütyülte őket. Az [origo] fotósa felvételeket készített az emlékműhöz bemászó emberekről, mire többen körbevették, és kis fejtörés után azt tanácsolták neki, törölje fényképezőgépének memóriakártyáját.

A Roosevelt tér felé vonuló embereket valaki vízzel öntötte le az Október 6. utcában, mire többen kavicsokkal dobálták meg az ablakot, páran pedig egy kocsit is megköveztek.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ahRbzYNNx3sBZ6es


A körülbelül 1000 fős tömeg a Roosevelt térről átvonult a Lánchídon a Clark Ádám térre, ahol patthelyzet alakult ki. A rendőrség minden kivezető utat lezárt, így senki nem tudott elvonulni innen. A rendőrök többször felszólították a vonulókat, hogy hagyják el a helyszínt, máskülönben oszlatás kezdődik. Tudósítónk szerint a tüntetők erre a himnuszt kezdték énekelni, miközben további rendőrök érkeztek a térre. Több embert igazoltattak, és közülük néhányat előállítottak, így a főszervezetőt, Polgár Tamást, és Budaházy Györgyöt is.

Fél tíz körül végül megnyitották a Fő utca felé vezető utat, amerre a maradák, néhány száz fős tömeg elindult. Ezután a többség lemaradozott, majd szétszéledtek. Egy csoport már korábban az Erzsébet híd felé indult, de rövid kalandozás után rendőrökbe ütköztek az Erzsébet hídnál, majd a Ferenciek terén is.

59 embert állítottak elő

A rendőrség honlapján előre közölte, hogy megfelelő erőkkel biztosítja a demonstrációk zavartalan megtartását. A közlemény szerint három magánszemélytől érkezett bejelentés, hogy demonstrációt tartanak április 11-én délután a Budapest XIII. kerület Hollán Ernő utcában és környékén. A rendőrség a szervezőkkel egyeztető tárgyalásokat tartott, és a gyülekezési jogról szóló törvény értelmében engedélyezte a bejelentett rendezvényeket.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője szerint a pénteki tüntetések kapcsán 59 embert állítottak elő.