Nyírkátán vonultak fel a gárdisták

Vágólapra másolva!
Felvonulást és gyűlést tartott a Magyar Gárda és a Jobbik Nyírkátán, abban a Szabolcs megyei faluban, ahol egy autóst a héten bántalmaztak az általa elsodort kisgyerek rokonai. A gárdisták vezetői szerint a vidéki közbiztonságra szerették volna felhívni a figyelmet, roma vezetők és ellentüntetők szerint azonban megint a cigányságot akarták megfélemlíteni.
Vágólapra másolva!

Figyelemfelkeltő demonstrációt tartottak a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Gárda és a Nemzeti Őrsereg tagjai szombaton Nyírkátán. Vezetőik elmondása szerint a vidéki közrend és közbiztonság fenyegetett helyzetére akarták felhívni a figyelmet, a helyi romák képviselői szerint azonban ismét cigányellenes és félelemkeltő rendezvényt tartottak a gárdisták.

A helyiek szerint a demonstráció igazi oka az volt, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen kedden egy autós elütött egy hároméves gyermeket, aki féktávolságon belül futott ki a kocsi elé. A kisfiú szülei és hozzátartozói bántalmazták a sofőrt és utasát, akik könnyű sérüléseket szenvedtek. A gyerek súlyosabban sérült, de már ő is elhagyhatta a nyíregyházi kórházat, ahol ápolták.

Gyüre Csaba, a Jobbik Szabolcs megyei szervezetének elnöke elmondta: a nagyjából kétszáz résztvevő rendőri biztosítással vonult végig nyírkátai főutcán, majd gyűlést tartottak, amelyen a közbiztonságról volt szó. Mintegy 100 ellentüntető is megjelent a helyszínen, köztük a roma szervezetek térségi és országos vezetői, de ők inkább csendben szemlélték a demonstrálókat - tette hozzá.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei rendőrség annyit közölt, hogy az általuk biztosított rendezvény rendben lezajlott, semmilyen beavatkozásra nem volt szükség.

A helyszínen megjelent többek között Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, és Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője. Horváth szerint riadalmat és megbotránkozást keltő rendezvényt tartottak a gárdisták, szerencse, hogy erőszakmentesen tudott több száz ember szembenézni az "újnyilasokkal", ugyanis - véleménye szerint - kiszámíthatatlan, hogy ilyen cigányellenes rendezvények mellett meddig lehet fenntartani a nyugalmat.