Gyurcsány: Középtávon is el kell felejteni az adóreformot

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint középtávon is el kell felejteni az adóreformot, mert társadalmi, politikai feltételek híján nincs lehetőség szociális megszorításokra. A miniszterelnök erről az MTV-nek adott interjújában beszélt vasárnap este.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint adóreform csak akkor lehetséges, ha azt egy drasztikus államigazgatási, jóléti kiigazítás vagy megszorítás előzi meg. Az MSZP álláspontja szerinte az, hogy nincs lehetőség szociális kiigazítást csinálni. Emiatt "középtávon is el kell felejteni az adórefromot" - mondta Gyurcsány, aki szerint az MSZP-nek "kiigazítás, megszorítás nélküli reformokat" kell levezényelnie. A miniszterelnök erről az MTV A szólás szabadsága című műsorában beszélt.

Kifejtette, az SZDSZ-nek ebben a kérdésben az az álláspontja, hogy csináljanak egy nagy szociális és igazgatási megszorítást, ebből a forrásból pedig hajtsák végre az adóreformot. Az MSZP azt mondja, hogy nincsen lehetőség szociális-jóléti-igazgatási megszorításra, a reformoknak nem az adóreform irányába kell mennie, hanem az egészségügy, a felsőoktatás, az igazgatás területén megszorítás nélküli reformfolyamatokat kell vezényelni. A kormányfő szerint a Fidesz pedig azt mondja, hogy "se reform, se megszorítás".

A miniszterelnök szerint Magyarországon a legnagyobb ellenzéki párt megszervezett "egy nagyon erős és nagyon reformellenes politikai és társadalmi többséget", és ha nem lehet ezermilliárd forintos nagyságrendben szociális kiigazítást csinálni, akkor "nem lehet adóreformot csinálni". Az adóreformhoz szükséges társadalmi, politikai feltételek teljes egészében hiányoznak.

A kormányfő beszélt a kormányátalakításról is. Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy a kormányátalakítás során MSZP-n kívüli miniszterek, úgynevezett külső szakértők jönnek, úgy válaszolt: "természetesen".

"A politikában a népszerűség jön és megy" - fogalmazott Gyurcsány arra a kérdésre, hogy el tud-e képzelni egy 15 százalékkal megválasztott MSZP-t. Arra a kérdésre, hogyan látja saját politikai jövőjét, "belefér-e" az ellenzéki szerep, kijelentette: "hát persze, hogy belefér" és hozzátette, hogy egy demokratikus politikus van, hogy kormányon van, van, hogy ellenzékben. A felvetésre, hogy visszamenne-e az üzleti világba, azt mondta: "én? soha, soha". "Ott fogok ülni az ellenzék padsoraiban" - jelentette ki Gyurcsány az esetleges ellenzéki szerepre vonatkozó kérdésre. Azt mondta, nem áll szándékában távozni a politikából.

A nyugdíjakkal kapcsolatban Gyurcsány Ferenc kifejtette: mielőbb dönteni kell arról, hogy 2018-2020 körül elkezdődjön a nyugdíjkorhatár emelésének 5-10 éves folyamata, amely során a mai 62 éves korhatár felmegy 65 évre. A folyamat 2025-2028 körül fejeződne be. "Ezt mindenképen meg kell csinálni, ha azt akarjuk, hogy 2050-ben a mai 30-40 éveseknek legyen tisztességes nyugdíja" - jelentette ki.