Nem tud segíteni a sztrájktörésben a Volán

Vágólapra másolva!
Nincs annyi szabad buszuk a Volán-társaságoknak, hogy ezekkel pótolni tudják a sztrájkoló BKV-járműveket, mondta a cég vezérigazgatója. A Főpolgármesteri Kabinet azt tervezi, hogy Volán-buszokkal próbálja enyhíteni a leendő BKV-sztrájk idején a közlekedési káoszt.
Vágólapra másolva!

A Volán társaságoknak nincs akkora szabad kapacitásuk, hogy az április 18-ára bejelentett BKV-sztrájk alatt teljes egészében pótolni tudják a fővárosi helyi közlekedést - mondta Saslics Elemér, a Volán Egyesülés vezérigazgatója az MTI érdeklődésére. Véleménye szerint nehezen képzelhető el az is, hogy útvonalismerettel nem rendelkező járművezetők bonyolítsák le a fővárosban a helyi közlekedést.

Saslics az után beszélt erről, hogy a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésének döntése után Nyáry Krisztián, a Városháza kommunikációs igazgatója azt közölte: a főváros vezetése tárgyalásokat kezdeményez a Volán társaságokkal, hogy a péntekre tervezett BKV-sztrájk idején a BKV fő vonalain biztosítani lehessen a tömegközlekedést.

Szűkös együttműködés lehet

A Volán Egyesülés vezérigazgatója szerint a társaságoknál foglalkoztatási gondot is jelentene egy esetleges besegítés, hiszen csak szigorúan szabályozott feltételek mellett lehet autóbuszvezetőt alkalmazni. Ha távolabbi területről adna szabad kapacitást a Volán, akkor figyelembe kellene venni, hogy a buszt vezető sofőr munkaidejének jelentős részét a fővárosba vezetés, illetve az onnan való hazajutás tenné ki.

Pénteki fővárosi közlekedés esetén a Volánnál a szabad kapacitásnak csütörtök és vasárnap között kell rendelkezésre állni, hiszen a pihenőidőket előtte és utána való napokon ki kell adni. Ennyi szabad kapacitás a Volán társaságoknál csak nagyon szűkösen lenne - tette hozzá.

Saslics szerint reálisan arra lehet számítani, hogy a főváros körzetében a szabad kapacitás erejéig a Volán és a BKV közös útvonalain kooperáció jön létre. Felhívta a figyelmet arra, hogy a legutóbbi BKV-sztrájk alatt akkora dugók alakultak ki a fővárosba vezető utakon, hogy a menetrend szerinti Volán-járatok is csak jelentős késéssel tudtak közlekedni.

Az MTI érdeklődésére a Volánbusz Zrt. azt közölte: a későbbiekben kívánnak az ügyben nyilatkozni. A Vértes Volánnál arról tájékoztatták a távirati irodát, hogy egyelőre nem kaptak megkeresést a fővárosból. Tatabánya és Budapest, illetve Esztergom és Budapest között menetrend szerint közlekedő járataik vannak, amelyeket menetjeggyel a főváros területén igénybe lehet venni - jelezték.

Nógrádban egyeztetnek

A Nógrád Volán illetékese elmondta, hogy folyamatosan egyeztetnek a BKV-val, vizsgálják, van-e szabad kapacitás a tervezett sztrájk időszakára, és ha van, milyen módon lehet azt kihasználni.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott az MTI-nek: konfliktust eredményez, ha Volán-buszok közlekednek a BKV-sztrájk alatt. Gulyás Attila, a sztrájkbizottság másik szóvivője arról számolt be, tárgyalásokat kezdtek a Volán-buszos szakszervezetekkel annak érdekében, hogy a járművezetők ne vállalják a munkát az esetleges sztrájk idején a BKV vonalain.

A BKV Zrt. hétfőn nem kívánt reagálni a városvezetés szándékára, véleményüket a keddi tárgyaláson ismertetik a szakszervezetekkel.

A BKV-szakszervezetek április 18-ra hirdettek egész napos munkabeszüntetést. Azt követelik a cég vezetőségétől, hogy vonja vissza a járatritkítási tervezetet és készítsen újat a szakszervezetek bevonásával, vonja vissza a kilátásba helyezett csoportos létszámleépítést, javítsa a munkakörülményeket, s a menedzsment vonja be az érdekképviseleteket a döntést előkészítő folyamatokba.

A MÁV-nál bevált

A MÁV-sztrájkok idején a vasúttársaság is a Volán-járatokkal próbálta kiváltani a munkabeszüntetés miatt nem üzemelő főbb vonalakat, a busztársaságok pedig sok esetben elfogadták a vonatjegyeket a sztrájk ideje alatt.

A BKV-szakszervezetek április 18-ára hirdettek egész napos sztrájkot. A szakszervezetek azt követelik a vezetőségtől, hogy vonja vissza a járatritkítási tervezetet és készítsenek egy újat a szakszervezetek bevonásával, valamint vonják vissza a kilátásba helyezett csoportos létszámleépítést, javítsák a munkakörülményeket, továbbá a cég menedzsmentje vegye figyelembe az érdekképviseletek javaslatait a döntést előkészítő folyamatokban.