Marketing Centrum: Kiszorulna a parlamentből az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Ha most lennének a választások, kiszorulna a parlamentből az SZDSZ, amelynek támogatottsága 4 százalék körüli - derül ki a Marketing Centrum áprilisi közvélemény-kutatásából. Egy most hétvégi választáson csak három párt (Fidesz, MSZP és MDF) érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.
Vágólapra másolva!

Az év első negyedében még tovább nőtt a Fidesz előnye az MSZP-hez képest, és akár a kétharmados többséget is meg tudná szerezni egy most hétvégi választás esetén - közölte április eleji felmérése alapján a Marketing Centrum közvélemény-kutató cég. Az MDF nagy valószínűséggel bejutna a parlamentbe, míg az SZDSZ esetében ez kérdéses. A Fidesz jelenleg 59 százalékos listás eredményre számíthat, míg az MSZP 27 százalék körülire.

Ilyen arányok mellett viszont könnyen megszerezhető a mandátumok kétharmada, különösen akkor, ha csak két vagy három párt jutna be a parlamentbe. A parlamenten kívüli pártok közül a Jobbiknak lehet esélye arra, hogy átlépje az állami támogatások megszerzéséhez szükséges 1 százalékos küszöböt - olvasható a közleményben.

Három párt 5 százalék felett

Az MDF támogatottsága a pártválasztók körében jelenleg 6 százalék, míg az SZDSZ-é csak 4, így az MDF valószínűleg most is átlépné a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Az SZDSZ esetében viszont ez egyáltalán nem biztos, noha a liberális párt nem veszített támogatókat a koalíció és párt belső válsága nyomán. A közvélemény-kutatás szerint az MSZP támogatóinak egy része elfordult a szabad demokratáktól, így most a megkérdezett szocialista szavazók mindössze 4 százaléka tartotta rokonszenvesnek az SZDSZ-t. A visszaesés jelentős, hiszen ez a mutató korábban sohasem volt egyszámjegyű.

A Marketing Centrum felmérései szerint 2007-ben a Fidesznek stabilan 15 százalék körüli előnye volt az MSZP-vel szemben a választásra jogosultak körében. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb ellenzéki párt folyamatosan nagyjából 1,2 millióval több ember rokonszenvét nyerte el, mint az MSZP. A március 9-i népszavazás, illetve a koalíciós válság nyomán viszont 23 százalékra növekedett a Fidesz előnye, ami így 1,8 millió választásra jogosultat jelent.