Felfüggesztettet kaptak a gyerekverő rendőrök

Vágólapra másolva!
Tizenhat hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott két korábbi rendőrt a Csongrád Megyei Bíróság hétfőn, akik jogellenesen tartottak fogva és bántalmaztak több fiatalkorút. A volt szegedi rendőrök Gyurcsány Ferenc miniszterelnök öszödi beszédéből is idéztek a bírósági tárgyalás alatt.
Vágólapra másolva!

A Csongrád Megyei Bíróság hétfőn jogerősen tizenhat hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta azt a két korábbi rendőrt, akik szolgálatuk során gyerek- és fiatalkorú fiúkat és egy húszéves férfit is bántalmaztak. A Kiss Károly hadbíró vezette büntetőtanács jogellenes fogva tartás, bántalmazás és más bűncselekményekben találta bűnösnek a vádlottakat. A bíróság az elsőrendű, korábban törzszászlósként szolgáló és a másodrendű, egykor főtörzsőrmesterként dolgozó rendőrt egyaránt négy évre felfüggesztett, jogerősen tizenhat hónapnyi börtönbüntetésre, valamint lefokozásra ítélte.

Az ítélet szerint 2007 januárjában az egyik szegedi élelmiszer-áruházba hívták ki a vádlottakat, mert két fiatal az üzletben levert egy pálinkásüveget és az elárusítók azt feltételezték, a fiúk lopni akartak. A járőrök bevitték az akkor 13 és 17 éves későbbi sértetteket a raktárba, ahol az egyik vádlott az idősebb fiút orrba vágta, társát pedig kétszer megpofozta, úgy, hogy a gyerek már az első ütés után a földre került, dobhártyája pedig beszakadt.

Kemény fellépés

A másik vádpont szerint néhány hónappal később egy szegedi családi veszekedéshez hívták ki a rendőröket. A két intézkedő vádlott a húszéves sértettet már a lakásban bántalmazta, majd megbilincselte, levitte a rendőrautóhoz, ahol gumibottal többször meg is ütötték. A bántalmazás következtében a férfi orrcsontja eltört. A sértettet a rendőrök az ütlegelést követően az algyői gázmezőkhöz vitték, és ott egy lakatlan, elhagyott, sötét területen magára hagyták.

A bírósági eljárás során - a bíró által kirívóan súlyosnak és részben brutálisan elkövetettnek minősített - bűncselekményeket korábban tagadó két rendőr beismerő vallomást tett, ezt követően szolgálati jogviszonyukat megszüntették.