Virágtipró ló bosszantotta a bűnt csak hírből ismerő falut

Vágólapra másolva!
Egész Magyarországon csak három olyan település akad, melyet az utóbbi években teljesen elkerült a bűnözés. Míg a környező falvakban a kriptaajtók sincsenek biztonságban a fémtolvajoktól, ezeken a helyeken hetekre őrizetlenül lehet hagyni a biciklit az utcán, és rablók helyett csak eltévedt turisták kopogtatnak. Az [origo] riportja a béke három pici, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szigetéről.
Vágólapra másolva!

Öt év leforgása alatt nem volt betörés, garázdaság, verekedésig fajuló csetepaté, egyetlen tyúkketrecnek sem kelt lába - egyáltalán semmilyen bűncselekmény sem történt Borsod-Abaúj-Zemplén megye három apró falujában. Az egész országban mindössze három település: Gagyapáti, Kány és Tornakápolna dicsekedhetett a bűnözés teljes hiányával 2002 és 2006 között a legfrissebb Egységes Rendőrségi és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika szerint.

Kányt és Gagyapátit alig 17 kilométer választja el egymástól, az encsi kistérségben találhatók. A környék egésze már nem annyira példamutató. Tavaly 1581 bűncselekményt követtek el az Encsi Rendőrkapitányság illetékességi területén - mondta Sulyok János kapitányságvezető. A helyi rendőröknek többnyire a fa-és fémtolvajokkal gyűlik meg a bajuk. Egy banda nemrég Ladákkal járt fát lopni, harangok, temetőkapuk, kriptaajtók tünedeznek el. A garázdaság mostanában csökkent, a vagyon elleni bűncselekmények teszik ki az ügyek 74 százalékát. A kapitány szerint a térséget munkanélküliség, szegénység, elmaradottság jellemzi.

A két bűnözésmentes falu Sulyok szerint az alacsony lélekszámnak és szerencsés elhelyezkedésének köszönheti békéjét. Gagyapátinak körülbelül 20, Kánynak 70 állandó lakosa van, és mindkettő zsákfalu, nincsenek átutazók. A rendőrkapitány az elmúlt évekből csak egy olyan esetre emlékszik, ami felkavarta Gagyapátit, bár abból is csak szabálysértési ügy lett: egy ló randalírozott a falucskában.

Patanyom az ágyásban

Az öt mázsás, muraközi igáslovat egy helyi lakos ráengedte a parkosított területre tavaly ősszel. Az ügy még mindig élénken él a helyiek emlékezetében. "Most is látni a patanyomokat" - mutatott a falugondnok ingerülten az út menti ágyásokra. Gagyapátit látva érthető a felháborodás. A falu takaros házai mellett gondozott, zöld fű, virágok. Valaki épp az újonnan szerzett fűnyírót járatta be. A polgármesteri tisztséget 2002 óta betöltő Rakaczki József büszkén mesélt a faluszépítő törekvések eredményeiről: a virágültetéssel elnyert díjaikról.

A polgármester szerint 2002 előtt még elő-előfordultak betörések, de azóta teljes a nyugalom. "A titok az odafigyelés" - jegyezte meg mosolyogva, kicsit kihúzva magát kockás ingében. Rakaczki pedagógus volt a közeli Forrón, nemrég ment nyugdíjba. A Gagyapátira vigyázó krasznokvajdai rendőrőrsön sok egykori tanítványa akad, szerinte ez is segít, ráadásul megállapodást is kötöttek a rendőrökkel: ők gyakran kijárnak ellenőrizni, a falu meg állja a benzinköltségüket. A 750 éves település lakói többnyire nyugdíjasok. Ők és néhány polgárőr figyelnek az idegenekre, de riasztók is vannak a faluban.

Míg Gagyapáti házain látszik a tisztes jómód, Kány szegényes, az öreg épületeket düledező kerítések védik az illetéktelenektől. Se posta, se bolt nincsen, csak a közeli szlovák határ és az óriási erdő a falun túl. "Mindenkinek megvan, ami éppen szükséges, senki nem vesz el semmit" - magyarázta a kertjében kapálgató fejkendős idős asszony, aki Kányon született, és úgy emlékszik: nemhogy az elmúlt néhány évben, sosem történt itt bűncselekmény. Pedig a faluban nincsenek polgárőrök, és a járőröző motoros rendőrök is csak néha bukkannak fel. A falu bűnmentes múltját mintha még a háziállatok is tiszteletben tartanák, a kertekben a kutyák ügyet sem vetnek a mellettük sertepertélő macskákra.

Itt nyaral a börtönőr

Hiába az évek óta tartó nyugalom, azért akadnak olyanok a falu többségében idős, egyedül élő lakói között, akik rettegnek a bűnözőktől. A szomszédasszonyához éppen ételt cipelő, jóval nyolcvan fölött járó öregasszony sosem felejti el, hogy évekkel ezelőtt trükkös tolvajok, pénzfelváltásra hivatkozó nők kicsalták harmincezer forintját. Azóta, ha idegent lát, gondosan bezárkózik, még a zsalukat is leereszti. Szomszédja helyeslően bólogatott, igaz, azt elismerte, hogy néha túlzásba viszik az óvatosságot. Egyszer két útbaigazítást kérő turistát nézett betörőnek, és nem volt hajlandó szóba állni a térképet lobogtató külföldiekkel. Máskor tolvajra gyanakodott, mikor eltűnt a kapája, aztán kiderült: csak kölcsönvette egy falubeli a kerti munkához. "Reméljük, hogy nem jön ide minket senki bántani, de hát szegényekhez minek jönnének" - búcsúzott.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nézegessen fotókat a bűnt nem ismerő falvakról! Kattintson a képre!

Ha bejön egy idegen, tíz percen belül már mindenki tud róla - mondta kerítése mögül, a figyelmeztető tábla szerint harapós rotweiler kutyáját lapogató volt polgármester, aki 2006-ig 12 éven át vezette Kányt. A helyiek szerinte sosem ártanának egymásnak, a biciklit is nyugodtan kint lehet hagyni akár hetekre az utcán. A nyugodt kis falut felfedezte magának egy holland börtönőr is, aki három-négy éve minden nyáron itt tölt pár hónapot.

A bűnözés teljes hiánya mögött többen azt sejtették, hogy egyik településen sem laknak cigányok, Kány volt polgármestere azzal is büszkélkedett, hogy régen lakott egy roma család a faluban, de rábeszélte őket, hogy költözzenek el, sőt még anyagi támogatást is kerített hozzá. Igaz, elismerte, hogy akkor sem voltak bűncselekmények a faluban, amikor a család még ott lakott.

Tornakápolnán, az utolsó olyan településen, ahol a statisztikák szerint szintén nem fordult elő egyetlen bűncselekmény sem az utóbbi időben, kísértetiesen kihalt utca fogadott. A földhivatal honlapja szerint 21 állandó lakosa van a községnek, a helyszínen azonban nem találkoztunk senki falubélivel, csak egy víkendházában pihenő idős férfival. Az Aggteleki-karszt közelében fekvő, eldugott falut erdő veszi körbe. Bogárzümmögésen kívül semmilyen zaj nem hallatszott, semmi sem szűrődött ki a leeresztett zsaluk mögül. Tornakápolna közepén kis famenedék áll, az oldalán megtépázott rendőrségi hirdetményt csapkodott a szél. Az Edelényi Rendőrkapitányság 2007 nyarán írta a körlevelet, hogy a környéken portyázó trükkös tolvajokra figyelmeztessen. Tornakápolnát ez a veszély is elkerülte.