Összevissza beszél az SZDSZ a szabálytalanságokról

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ korábban azt állította az [origo]-nak, hogy a párt tavalyi elnökválasztásán történt szabálytalanságokért Bőhm András országgyűlési képviselő a főfelelős. Kedden azonban visszavonták ezt az állítást. Konkrét felelős megnevezése helyett azt írták: az elnökválasztás lebonyolítása a párt központi apparátusának a feladata.
Vágólapra másolva!

Képtelen tisztázni az SZDSZ, hogy ki volt a főfelelőse annak a tavaly márciusi elnökválasztásnak, amelyen számos szabálytalanság történt. Úgy tűnik, hogy a párt azt sem tudja, mit beszél: pár napon belül egymásnak homlokegyenest ellentmondó dolgokat közöltek az [origo]-val.

A párt sajtóosztálya korábban az [origo]-nak azt írta: a tisztújítás levezénylésének az Országos Tanács (OT) akkori elnöke, Bőhm András volt a politikai felelőse. Kedden már visszakozott a sajtóiroda, közleményükben azt írták: "az SZDSZ tévesen tájékoztatta az [origo]-t arról, hogy a küldöttgyűlésen történt szabálytalanságokért az OT és annak elnöke a politikai felelős". "Az OT és annak elnöke valójában csak a küldöttgyűlés összehívásáért felel, a lebonyolítás az SZDSZ központi apparátusának feladata" - fogalmaz a közlemény, amely azonban nem nevez meg konkrét felelőst.

Bőhm már korábban is tagadta az [origo]-nak, hogy ő lett volna a rendezvény felelőse. A felelősség kérdése azért érdekes, mert kiderült: legalább kilencen jogosulatlanul vettek részt a párt tisztújításán. Később világos lett az is, hogy a küldöttgyűlésről a Fővárosi Bíróságon leadott iratok szerint 26-tal több ember szavazott az elnökválasztáson, mint ahányan erre jogosultak lettek volna, ez pedig azért probléma, mert a második fordulóban elnökké választott Kóka János mindössze 13 szavazattal győzte le Fodor Gábort. A párt szerint adminisztrációs hiba történt, összekevertek néhány dokumentumot. A párt szerint elmarasztalták azt, aki összekeverte a dokumentumokat.

"Az OT elnökének soha nem tartozott hatáskörébe a küldöttgyűlés technikai részleteinek lebonyolítása, és az ott történtekért sem volt politikai felelős" - mondta korábban megkeresésünkre Bőhm. A párt parlamentjenek számító OT kapcsán az szerepel az alapszabályban, hogy dönthet az SZDSZ legfontosabb döntéshozó szervének, a küldöttgyűlésnek az összehívásáról, valamint arról, milyen szabályok alapján válasszák meg a küldöttet. A dokumentum azonban a küldöttgyűlés lebonyolítása, valamint az ott történtek kapcsán nem említi az OT-t és annak elnökét.

Bőhm a párt egyik befolyásos, főleg fővárosi ügyekben megnyilvánuló politikusa. Felelősségének felvetése azért érdekes, mert a politikus már februárban, a csalásgyanú felmerülése után javasolta az elnökválasztás megismétlését, amit akkor Kóka János pártelnök még nem támogatott.