Enyhítették az éhező apa elleni vádakat

Vágólapra másolva!
Bizonyítottság hiányában ejtették az egyik vádpontot az ellen a budapesti férfi ellen, aki családjával együtt éhezett. Felesége a koplalás következtében meghalt, kétéves gyereke pedig életveszélyes állapotba került. A 38 éves férfi a rendőrség szerint csak korlátozottan tudta megítélni, mit tesz. A férfit már nem vádolják segítségnyújtás elmulasztásával - írja  Blikk.
Vágólapra másolva!

Ejtették az egyik vádpontot az ellen a 38 éves budapesti férfi ellen, aki családjával együtt, hosszú időn át éhezett, és májusban felesége belehalt a koplalásba, kislánya pedig súlyos állapotban került kórházba. A férfit bizonyítottság hiányában már nem vádolják segítségnyújtás elmulasztásával - írja a Blikk. Maradt viszont a 14 évesnél fiatalabb gyerek elleni emberülési kísérlet, valamint a kiskorú veszélyeztetése vádpont.

A nyomozás iratait vádemelési javaslattal januárban küldték meg a Fővárosi Főügyészségnek. A rendőrök még május végén, a hozzátartozók értesítése nyomán hatoltak be a fővárosi, III. kerületi, Amfiteátrum utcai lakásba, ahol a halott nőt, az éhezéstől teljesen legyengült kétéves kislányt és a hasonló állapotban lévő férfit találtak. A rendőrségi közlemény szerint az anyán soron kívül végrehajtott boncolás megállapította, hogy a halál oka spontán vetélés okozta vérzéses sokk, ami összefüggésben állt a több hete fennálló éhezéssel.

A majd két éves gyermek súlya a megtalálásakor egy hat hónapos gyermek súlyának volt megfelelő, a gyerek 72 órán belül meghalt volna. A nyomozás adatai alapján az apa, F. László megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy nem hívott segítséget rossz egészségi állapotban lévő feleségéhez, és ez később a nő halálát okozta. Több napon keresztül nem adott enni a gyereknek sem, aki ezért annyira legyengült és kiszáradt, hogy súlyos, életveszélyes állapotban került kórházba.

A nyomozás során megállapították, hogy a gyerek orvosi felügyelet nélkül született, nem is anyakönyvezték, védőnői és orvosi ellátásban - születésétől a kórházba szállításáig - nem részesült, így a szülők súlyos mértékben megszegték kötelezettségüket és a gyermek testi fejlődését veszélyeztették.

A hatósági által kirendelt igazságügyi elmeszakértő szerint F. László hasadásos elmebetegségben szenved, ami nem az éhezés következtében alakult ki nála. A betegsége miatt a rendőrök szerint F. László korlátozottan volt tudatában tette társadalomra való veszélyességében.