Hazaengedték a lezuhant MiG pilótáját

Vágólapra másolva!
Hétfő helyett már péntek délután hazaengedték az előző nap Kecskeméten balesetet szenvedett vadászpilótát  - tudta meg a távirati iroda kórházi forrásból.
Vágólapra másolva!

A hírt hivatalosan sem a kórház igazgatója, sem a légibázis parancsnoka nem erősítette meg, de az MTI kórházi forrása azt nyilatkozta: "A szobában, ahol Peszeki Zoltán vadászpilóta feküdt, már más fekszik".

A pilóta vadászgépével csütörtökön 15.09 órakor szállt fel egy légiharc gyakorlására. A gyakorlás közben úgynevezett alacsony áthúzást kellett végrehajtania a repülőnek, ami azt jelenti, hogy körülbelül egy méter magasságig a földre süllyed a gép, és utána ismét emelkedik. Az áthúzás után, tehát amikor már a kifutópálya vége felé haladt, a repülő az emelkedés közben ismeretlen okból megült a betonon, majd újra visszapattant a levegőbe. A pilóta ekkor katapultált.

A gép ezt követően ismét fölpattant betonról, majd a repülőtér kerítése mellett húzódó 44-es utat súrolva, az úttól mintegy 25-30 méterre széttört és meggyulladt.

A pilóta nem szenvedett komolyabb sérülést, az eredeti tervek szerint hétfőn hagyhatta volna el a kórházat.

Csütörtökön, a repülőbaleset helyszínén Szekeres Imre honvédelmi miniszter arról számolt be, hogy a Kecskeméten elvégzett első vizsgálat eredménye negatív volt, ezért nem szállítják a fővárosi katonai kórházba Peszeki Zoltán őrnagyot.