Hétfőn hazaengedik a lezuhant MIG-29-es pilótáját

Vágólapra másolva!
Hétfőn kiengedik a kórházból a csütörtök délután lezuhant MIG-29-es vadászgép pilótáját, aki az orvosi vizsgálatok szerint nem szenvedett komolyabb sérüléseket. Az MTI hivatalosan meg nem erősített információi szerint a harci gyakorlatot végző vadászgép felfegyverkezve szállt fel.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön repülőbalesetet szenvedett vadászpilóta vizsgálati eredményei megerősítették, hogy nem szenvedett komolyabb sérülést, és valószínűleg hétfőn elhagyhatja a kecskeméti kórházat - tudta meg pénteken az MTI kórházi forrásból.

Az őrnagy eddig több mint ezer órát repült, ennek mintegy negyedét MiG 29-esen. Az őrnagy oktatópilótaként - egy MiG 29-esnél kisebb - még a csehszlovák Aero Vodochody által gyártott L39 Albatros típussal is dolgozik. Rendszeres résztvevője a magyar hadsereg légi bemutatóinak.

Állítólag felfegyverkezve

A vadászgép csütörtökön 15.09 órakor szállt fel légiharc gyakorlására. A gyakorlás közben úgynevezett alacsony áthúzást kellett végrehajtania a repülőnek, ami azt jelenti, hogy körülbelül egy méter magasságig a föld közelébe ereszkedik, és utána ismét emelkedik. Az áthúzás után, tehát amikor már a kifutópálya vége felé haladt, a repülő az emelkedés közben ismeretlen okból megült a betonon, majd újra visszapattant a levegőbe. A pilóta ekkor katapultált. A gép ezt követően ismét fölpattant a betonról, majd a repülőtér kerítése mellett húzódó 44-es utat súrolva, az úttól mintegy 25-30 méterre széttört és meggyulladt.

Az MTI tudósítója pénteken a repülőbaleset helyszínén azt látta, hogy a területet fegyveres őrök felügyelik, a 44-es úton a forgalom zavartalan, a repülőgép roncsai mellett nem engednek senkit sem megállni. A roncs darabjainak elszállítása a helyszínről jelenleg is folyamatban van. A távirati iroda hivatalosan meg nem erősített információi szerint a harci gyakorlatot végző vadászgép felfegyverkezve szállt fel.