Az USÁ-ban is tüntettek a Benes-dekrétumok ellen

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban is tüntettek a szlovák nagykövetségek épületei előtt a Benes-dekrétumok ellen. A New Yorki-i és a Los Angelesben lévő konzulástusok épületei előtt mintegy 50-60 fő demonstrált. A Magyarországon szervezett megmozduláson kétszázan vettek részt, és a tüntetés alatt nem került sor renőrségi intézkedésre.
Vágólapra másolva!

A pozsonyi parlament által tavaly megerősített Benes-dekrétumok ellen tiltakoztak - magyar idő szerint - vasárnap hajnalban New Yorkban és Los Angelesben a szlovák konzulátusok előtt. New Yorkban 50-60 fő tüntetett több mint két órán keresztül. A tiltakozók közül többen magyar és árpádsávos zászlóval vonultak fel. A transzparenseken olyan feliratok szerepeltek, mint "Benes dekrétumok - magyar-német holokauszt", "Miért bűn magyarnak lenni Szlovákiában?", "Benes soha többé!" - minderről a megmozdulás egyik szervezője, Szilágyi Ákos, a New York-i Polgári Kör vezetője tájékoztatta az MTI-t.

Az Európai Parlamenthez (EP) jövő kedden eljuttatandó tiltakozás szerint a magyar nemzetet nem terheli a kollektív bűnösség szelleme, ez nem egyeztethető össze az egyetemes emberi jogokkal. A petíció szerint az EP-nek napirendjére kellene tűznie a Benes-dekrétumok, és a vonatkozó határozat ügyét. A megfelelő pozsonyi válasz elmaradása, illetve a tömeges emberi jogsértést fenntartó szlovák reakció esetén az EU-parlament kezdeményezzen eljárást a maastrichti szerződés megsértése miatt, "végső soron Szlovákia uniós tagsági jogainak felfüggesztését" - tartalmazza a szöveg.

Atrocitások nélkül

Mintegy kétszázan tiltakoztak szombat délután a Benes-dekrétumok ellen a szlovák nagykövetség budapesti, Stefánia úti épülete előtt - közölte az MTI tudósítója. Az úgynevezett Pannon Nemzeti Gárda által szervezett demonstráción a szónokok arról beszéltek, hogy világszerte több szlovák konzulátus előtt követelik magyar szervezetek a Benes-dekrétumok eltörlését. A megjelent szervezetek képviselői azt hangoztatták: az Európai Unió és a magyar kormány eddig nem tett eredményes lépéseket azért, hogy a dekrétumokat eltöröljék.

A szervezők tiltakozó petíciót akartak átadni a szlovák nagykövetség képviselőinek, azonban azt senki nem vette át. Ekkor közölték: a mintegy ezer aláírással megerősített petíciót ezért a strasbourgi emberi jogi bírósághoz juttatják el. A nemzetiszínű és árpádsávos zászlókat lengető tömeg többször is skandálta: "Vesszen Trianon". A tüntetésen mintegy száz tagjával képviseltette magát a Magyar Gárda.

A nagykövetség épületét a rendőrség kordonnal vette körül, azon belül rohamrendőrök álltak. A demonstráció - amelyhez 21 szervezet csatlakozott - nem sokkal fél hét után békésen ért véget, rendőri intézkedés nem történt.

A szlovák külügyminisztérium pénteki állásfoglalásában hangot adott nyugtalanságának, hogy több magyar szervezet Szlovákia több nagykövetsége elé tiltakozást hirdetett meg a szlovákiai magyarok és németek második világháború utáni meghurcoltatásait a kollektív bűnösség elve alapján törvényesítő, a pozsonyi parlament által tavaly ősszel megerősített Benes-dekrétumok ellen.