Félszívvel engedett Kósának Szilvásy

Vágólapra másolva!
Nem szívesen oldotta fel Szilvásy György annak a kormányhatározatnak a titkosítását, amely azt tartalmazza, hogy mely intézményeknek jár nemzetbiztonsági védelem - mondta hétfőn a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter, aki szerint erre az ellenzéki képviselők nemzetietlen viselkedése miatt volt szükség. Fideszes politikusok ugyanis azt állították: a kormányhatározat lehetőséget ad a politikai elit megfigyelésére.
Vágólapra másolva!

Szilvásy György "nem jó szívvel" oldotta fel a nemzetbiztonsági védelemről szóló kormányhatározat titkosítását - erről a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén beszélt, melyen fideszes képviselők nem vettek részt.

Az ügy előzménye: Kósa Lajos és Demeter Ervin fideszes képviselők interpellációt intéztek Szilvásyhoz, mert szerintük a kormányhatározat módosítása lehetőséget ad az önkormányzatok és a politikai elit megfigyelésére. Az ellenzéki politikusok szerint a kormány azért akarja nemzetbiztonsági ellenőrzés venni alá az önkormányzatokat, hogy a megszerzett információkkal politikusokat zsarolhassanak.

A miniszter szerint az 1998-ban hozott jogszabály azt határozza meg, milyen intézményeknek és létesítményeknek jár nemzetbiztonsági védelem. Ezek a minisztériumok, az országos hatáskörű szervek, a rendvédelmi szervek, a többségi állami és önkormányzati tulajdonú társaságok, bankok. Korábban, 1998-tól az önkormányzatok is ide tartoztak, de 2004-ben kivették őket a jogszabályból. Az idén márciusi kormányhatározat pedig visszahelyezte őket a nemzetbiztonsági védelem alá, mert támadásoknak, visszaéléseknek lehetnek kitéve az uniós források felhasználása miatt.

Szilvásy az interpeláció beadását követően oldotta fel a határozat titkosítását. A miniszter hétfőn közölte: aggályosnak tartotta a titkosítás feloldását, de miután a fideszes képviselők a nemzeti érdekekkel ellentétesen információkat adtak ki a dokumentumról, nem volt más választása a bizalom visszaállítása érdekében.

Kósa és Demeter a hétfőn az Országgyűlésben szóban elhangzó interpellációjában arra szólította fel a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztert, hogy vonja vissza a dokumentumot. Demeter kifejtette: sántít a miniszternek az az érvelése, hogy az önkormányzatokat az uniós források miatt kellett bevonni a nemzetbiztonsági védelem körébe, hiszen Magyarország már 2004 óta az Európai Unió tagja. Szilvásy rágalmazásnak nevezte a fideszes képviselők vádjait. A miniszter válaszát sem Kósa Lajos, sem Demeter Ervin nem fogadta el, de az Országgyűlés mindkét esetben elfogadta.

Hétfőn a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ), valamint a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) is a kormányhatározat azonnali megsemmisítését követelte. A MÖSZ elnöke, Gémesi György közleményében azt írta: elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány ismételten az önkormányzati érdekszövetségek megkérdezése és tájékoztatás nélkül döntött az önkormányzati vezetők mindennapi munkáját érintő kérdésben. Gémesi szerint a határozat amellett, hogy politikailag aggályos, sérti az önkormányzatok önállóságát.