Vágólapra másolva!
Biztosítanák az átjárást a költségtérítéses és az államilag finanszírozott oktatás között, és a tandíjat a teljesítménytől tennék függővé - erről döntött kedden a Magyar Rektori Konferencia. A hallgatók újból tüntetést fontolgatnak a javaslat kapcsán.
Vágólapra másolva!

Keddi ülésén ellfogadta a Magyar Rektori Konferencia azt a javaslatot, ami "a költségvetésből támogatott hallgatói kör és a fizetendő költségtérítési rendszer átalakításáról" szól. A konferencia javaslatának két központi eleme, hogy egyrészt a rektorok teljes átjárhatóságot szeretnének az államilag finanszírozott és a költségtérítéses helyek között, másrészt a hallgató teljesítménye alapján differenciálnák a fizetendő összeget.

A konferencia 109 igen, 25 nem szavazattal, 15 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot.

A döntés után Hiller István oktatási miniszter ismét megerősítette: Magyarországon belátható időn belül - a népszavazási döntés nyomán - nem lehet bevezetni tandíjat. Hiller hozzátette: minden egyéb olyan javaslatra azonban nyitott a tárca, ami a felsőoktatásban a mennyiségi után a minőségi változást segíti. "Gondolkodási tilalmat" ugyanis nem jelent a népszavazás eredménye - jegyezte meg a miniszter. Hiller a konferencia anyagát javaslatnak tekinti, amit a jövő szerdára összehívandó Felsőoktatási Kerekasztalnak kell megvitatnia.

A tanácskozáson részt vett Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke is, aki a javaslat ellen érvelt, mondván: ha a rektorok elképzelése megvalósulna, az azt eredményezné, hogy sokkal kevesebb embert képeznének sokkal drágábban. Bejelentette: nem kizárt, hogy a javaslat kapcsán ismét tüntetéseket szervezzenek a diákok.