Kihagyták a kis reptereket Schengenből

Vágólapra másolva!
Egy hatályban felejtett rendelet miatt csak három repülőteret használhatnak a schengeni övezeten belülről érkező vagy oda induló repülőgépek Magyarországon - írja a Népszabadság. Más reptereken csak akkor landolhatnak, ha külön díjazásért ideiglenes határnyitást kérnek.
Vágólapra másolva!

Hiba csúszott Magyarorszég schengeni csatlakozásának jogi előkészítésébe - írja a Népszabadság. A lap szerint hatályban maradt egy, a légi közlekedésről szóló 1995-ös kormányrendelet, amelynek értelmében a Magyarországon leszálló külföldi gépek először csak olyan reptereken érhetnek földet, vagy olyan reptérről indulhatnak a határokon túlra, ahol "vám- és útlevélvizsgálatot, továbbá rendőri utasbiztonsági vizsgálatot biztosítanak".

Erre áprilisban derült fény, amikor egy schengeni térségből érkező kisgép pilótája Tökölön akart leszállni, de a légiirányítók Ferihegyre küldték. A jogharmonizációs baki miatt a kisgépek kénytelenek Ferihegyen, Sármelléken vagy Debrecenben landolni, de kérhetnek ideiglenes határnyitást is - külön díjazásért - derül ki a Népszabadság írásából.