Átvizsgálják a terézvárosi bérlakás-szerződéseket Batiz ügye miatt

Vágólapra másolva!
Minden önkormányzati bérlakás szerződését átvizsgálják a VI. kerületben, miután a múlt héten nyilvánosságra került, hogy Batiz András volt kormányszóvivő egy Andrássy úti szociális bérlakást bérel. A pénzügyi bizottság először csak Batiz lakáshoz jutásának akart utánajárni, de a közeljövőben a többi kerületi bérleménynél is megnézik, nincs-e szó visszaélésről.
Vágólapra másolva!

A terézvárosi vezetés úgy döntött, hogy felülvizsgáltatja minden önkormányzati bérlemény bérleti szerződését - közölte szerdán Szilágyi Erika, a VI. kerület sajtóreferense. Az önkormányzat pénzügyi bizottsága kezdeményezte, hogy vizsgálják felül Batiz András volt kormányszóvivő és tévés műsorvezető lakáscseréjét, Verók István polgármester javaslatára azonban minden VI. kerületi önkormányzati bérlemény bérleti szerződését átvizsgálják a közeljövőben. Batiz András lakáscseréjének átvizsgálásáról szerdán dönt az önkormányzat gazdasági bizottsága - tette hozzá.

A VI. kerületben három típusú lakbér van: szociális, költségalapú és piaci alapú, a sajtóreferens szerint a döntő többség a szociális alapú bérleti díjat fizeti. Egy volt önkormányzati képviselő nemrég feljelentette a volt kormányszóvivőt, mert szerinte jogsértő módon "egy titokzatos lakáscserével" jutott hét évvel ezelőtt az Andrássy úti önkormányzati lakásához, amelyért azóta is szociális lakbért fizet - írta meg a múlt héten a Magyar Hírlap. A lap értesülései szerint Batiz András a tavalyi százötven százalékos lakbéremelés után is csupán 13 ezer forint szociális lakbért fizet lakásáért.

A lap szerint az a kérdés, miként juthatott a kormányszóvivő hét éve - akkor még az RTL Klub műsorvezetőjeként - a bérlakáshoz mint szociális rászoruló, és milyen alapon állapítottak meg neki szociális lakbért. 2004 és 2006 között, amikor Batiz András kormányszóvivőként - tehát vagyonbevallásra kötelezett köztisztviselőként - dolgozott, szintén nem vizsgálták meg a rászorultságát a szociális lakbérre.

A lapnak Lászay János volt fideszes önkormányzati képviselő azt mondta: előfordulhatott, hogy Terézvárosban tömegesen sértették meg a törvényt, s ezzel szerinte akár több százmilliós vagyoni hátrányt okozhattak. A volt képviselő emiatt a napokban feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI), amely - közlése szerint - a feljelentést továbbította az ügyben illetékes Budapesti Rendőr-főkapitányságra

"Törvénytisztelő állampolgár vagyok, tiszta lelkiismerettel állok minden vizsgálat elé. Örülök, hogy az önkormányzat felülvizsgálja a szerződéseket - köztük az enyémet is - mert így legalább egyértelműen bebizonyosodhat, hogy jogszerűen cseréltem és bérlem az Andrássy úti lakást" - reagált az önkormányzat bejelentésére Batiz András. Mint mondta, minden magyar állampolgár számára nyitva lévő lehetőséggel élt, amikor 2001-ben egy VII. kerületi, magántulajdonú lakás bérleti jogát adta fel, az önkormányzatnak pedig "nem csak joga, kötelessége is volt a lakbért pontosan ugyanazon szempontok alapján megállapítani, mint a korábbi bérlő esetében".

Batiz András kiemelte: a kerületben csaknem minden önkormányzati lakásban élő lakó ugyanazon elvek szerint fizet, mint ő. "Az engem támadó, volt fideszes önkormányzati képviselő véleményét - aki egyébként az ominózus csere idején az önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságának elnöke volt, és így rálátása volt a lakásügyekre - politikai indíttatásúnak, és megalapozatlannak tartom, a Magyar Hírlap cikkét pedig a fentiek alapján félrevezetőnek, és rosszindulatúnak" - fogalmazott.

Batiz a múlt héten levélben reagált az [origo]-nak a lakásával kapcsolatos hírre. Mint akkor írta, a bérleti összeg 2001, a lakáscsere időpontja óta folyamatosan emelkedett, ma járulékos költségekkel együtt negyvenezer forintot fizet. "A szerződés egyszerű bérleti szerződés, a csere a bérbeadó - azaz az önkormányzat - beleegyezésével történt" - közölte. Batiz levele szerint az önkormányzatnak egyelőre nincs pénze az épület felújítására, beruházó sincs, ezért meg sem lehet venni a lakást.