Nem nyugszik bele a kirúgásba a köpködő diáklány

Vágólapra másolva!
Fellebbezett annak a diáklánynak a törvényes képviselője, akit magatartása miatt nemrég eltanácsoltak egy kaposvári iskolából. Így most a város főjegyzőjének kell dönteni, mi legyen a lánnyal, aki leköpte tanárát, és belekötött társaiba.
Vágólapra másolva!

Megfellebbezte a kaposvári iskola vezetésének eltanácsoló fegyelmi határozatát annak a 17 éves diáklánynak a törvényes képviselője, aki tanárait sértegette, diáktársait rendszeresen terrorizálta - közölte Kéki Zoltán, Kaposvár címzetes főjegyzője. Kedden, a 15 napos határidő utolsó napján érkezett meg a polgármesteri hivatalba a fellebbezés, így az iskola vezetése által hozott fegyelmi határozat nem emelkedett jogerőre.

Hozzátette, az ügyben másodfokon a fenntartó önkormányzat jegyzőjének, azaz neki kell eljárnia. Kéki azt mondta, a határozatot 30 napon belül kell meghoznia, ám ezt nem fogja kivárni, napokon dönt. A döntés kétféle lehet: vagy semmissé nyilvánítja az elsőfokú határozatot és új eljárás lefolytatását írja elő, vagy helyben hagyja az iskola döntését. Utóbbi esetben a diák törvényes képviselője a bíróságon még mindig megtámadhatja a már jogerős döntést.

A lánnyal szemben hasonló okok miatt korábban már indult fegyelmi eljárás az iskolában, és akkor is eltanácsolták az iskolából, ám alaki hiba miatt ezt a bíróság elutasította. A most másodszor is eltanácsolt diák április eleje óta a törvényes képviselő kérésére magántanuló, amíg le nem zárul az ügy. Mivel eltanácsoló határozatot 18 évnél fiatalabb tanuló esetében csak akkor hozhat egy oktatási intézmény, ha egy másik befogadja, a szakiskola erről is gondoskodott: ha a határozat jogerőre emelkedik, a diáklány Kadarkúton folytathatja a tanulmányait.

A Somogyi Hírlapban március végén számolt be arról, hogy a kaposvári Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában egy 17 éves tanuló durván sértegette, leköpte tanárait, fegyelmezetlenül, kezelhetetlenül viselkedik az iskolában, beleköt diáktársaiba.