Lufinak tartja a Fidesz gyerekvédő javaslatát az MSZP

Vágólapra másolva!
Az MSZP szerint értelmetlen a Fidesz javaslata a büntető törvénykönyv módosításáról. Az elenzéki párt azt javasolta, hogy kapjanak szigorúbb büntetést az idősek vagy gyerekek elleni bűncselekmények elkövetői. Az MSZP szerint viszont már van egy legfelsőbb bírósági döntés, ami éppen erről szól, és előírásait kötelező követni a bíróságokon. A szocialisták még napirendre sem vennék a parlamentben a kérdést, mert szerintük diszkriminatív.
Vágólapra másolva!

A bírói gyakorlatban jelenleg is súlyosabban büntetik a gyermekek és az idősek ellen elkövetett bűncselekményeket, így nem indokolt a Fidesz-KDNP erre vonatkozó törvényjavaslata, amely az MSZP szerint diszkriminatív is - mondta szerdán Bárándy Gergely szocialista parlamenti képviselő.

Répássy Róbert (Fidesz) és Rubovszky György (KDNP) az Országgyűlésnek múlt héten benyújtott, a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményező javaslata arról szólt, hogy súlyosabb büntetést kapjanak azok, akik a társadalom legvédtelenebb, tagjai, a gyerekek és az idősek ellen követnek el bűncselekményt.

Az ellenzéki előterjesztés szerint minősítő körülménynek számítana, ha az emberölést, a testi sértést, a kényszerítést, az emberrablást, az erőszakos közösülést, a szemérem elleni erőszakot, a csalást, a rablást, a kifosztást és a zsarolást idős ember vagy gyermek ellen követik el.

Bárándy Gergely (MSZP) a sajtótájékoztatón emlékeztetett a Legfelsőbb Bíróság büntető kollégiumának egyik állásfoglalására, amely szerint súlyosbító körülmény, "ha a sértett védtelen, idős, beteg, védekezésre képtelen vagy oltalomra szoruló személy, terhes nő vagy az elkövető közeli hozzátartozója". A képviselő hozzátette: az állásfoglalást kötelező alkalmazni a bíróságoknak.

Bárándy azt mondta, az MSZP ezért az ellenzéki törvényjavaslat tárgysorozatba vételét sem fogja támogatni. Szerintük az diszkriminatív jellegű is. "Az MSZP csak akkor támogatja a módosítást, ha valamennyi kiszolgáltatott emberre vonatkozik, azaz a gyermekek és az idősek mellett a mozgássérültek, a szellemi fogyatékosok és terhes nők is védelmet kapnak" - jelentette ki az MSZP-s képviselő.

A Fidesz jogi kabinetvezetője szerint a bírói gyakorlat nem a Fidesz javaslata elleni érv, hanem mellette szól, hiszen a parlament már eddig is számos esetben törvényi erőre emelte a joggyakorlatot.

Répássy Róbert frakcióigazgató közölte, sajnálják, hogy az MSZP éppen a gyermekek és az idősek fokozottabb büntetőjogi védelmét nem támogatja, miközben más társadalmi csoportok, így a kisebbségek esetében megengedhetőnek tartja a pozitív diszkriminációt, és a büntetőjogi védelmet. Hozzátette ugyanakkor, megfontolandónak tartják, hogy a javaslatot kiegészítsék más, kiszolgáltatott helyzetben lévő társadalmi csoporttal.

Az elutasítás ellenére a Fidesz fenntartja javaslatát, és amennyiben parlamenti többséget szerez, törvénybe foglalja a gyerekek és az idősek fokozottabb büntetőjogi védelmét - közölte Répássy.