Tüntetők verekszenek a dús mezőkön túl

Vágólapra másolva!
A gyerekek többsége szép dolgokat gondol az emberi jogokról: különböző bőrszínű emberek ölelik át a Földet, ismeretlen jótevők segítenek a hajléktalanoknak, dús mezőn játszanak gyerekek, kerekesszékesekkel labdáznak társaik - derül ki az ombudsmani hivatal rajzpályázatából. Bőven akadnak viszont olyan általános iskolások is, akik kevésbé látják vidámnak a helyzetet: az ő képeiken korbácsoló vagy vedelő felnőttek, brutális tüntetők, pártpolitika, punkok és agresszív ficsúrok tűnnek fel.
Vágólapra másolva!

"Válassz, te büdös kölyök" - mutat az asztalon sorakozó szíjra, pálcára és seprűre a papírlapra rajzolt üvöltő férfi, akivel szemben síró gyerek ül. "Ennyi választási lehetőségem volt négyévesen" - írta Igaz történet című rajzára a ma már tizenéves alkotó. A kép az állampolgári jogok országgyűlési biztosa által meghirdetett, "Az emberi méltóság tisztelete" című gyerekrajzpályázatra érkezett.

Az ombudsman három témában várta a pályaműveket: gyermeki jogok, gyülekezési jog és a hajléktalanok helyzete. A legjobb alkotásokat kiállítják majd az Országgyűlési Biztos Hivatalában, az eredményhirdetés és a kiállítás megnyitója a gyereknapon, június 2-án lesz.

Férfi áll bottal a megvert gyerek előtt

Nem az Igaz történet című rajz készítője volt az egyetlen, aki a gyermekbántalmazást választotta témának. Egy harmadikos kislány rajzán szakállas férfi áll bottal egy lilára vert arcú gyerek mögött, miközben a gyerek arról álmodozik, hogy ugyanez a férfi átöleli őt.

Egy kamaszfiú bor, pálinka és whisky mellett üldögélő apát rajzolt, akit bezárt gyereke a kulcslyukon keresztül néz. A zsűriben gyermekvédelmi szakemberek is lesznek, de volt példa arra, hogy az ombudsmani hivatal pályázattal foglalkozó munkatársa telefonon felvette a kapcsolatot az egyik rajz készítőjével, és pszichológust keresett neki. A gyerek képének címe ugyanis az volt: Meg akarok halni. Később szerencsére kiderült róla, hogy nem gondolta véresen komolyan.

A bolygó körül, kézenfogva

A pályázatra ezres nagyságrendben érkeztek rajzok, amikből száz-százötvenet tudtunk megnézni. Ezek alapján úgy tűnt: többségben vannak az optimista rajzok, melyek az emberi jogok szempontjából ideálisnak elképzelt világot ábrázolnak: a bolygó körül kézenfogva álló, különböző bőrszínű embereket, tiszta és egészséges környezetben vidáman játszó gyerekeket, ép társaikkal labdázó kerekesszékeseket.

A gyülekezési jog csak keveseket ihletett meg, de ezek a képek rendre tüntető-rendőr összecsapást jelenítenek meg. Egy ötödikes fiú képe kifejezetten brutális jelenetet ábrázol: egy magyar címeres pólót viselő tüntető rúgó mozdulatot tesz, a vele szemben álló rendőr eldől, szájából vér fröccsen. Szintén ötödikes készítette azt a rajzot, amely két rendőrsorfalat, nagy kék rendőrautót ábrázol, a kép másik sarkában emberek nincsenek, de a földön TNT, fejsze, kés, nyíl, Molotov-koktélok hevernek, meg két transzparens: "Hajrá, Fidesz" és "hazug" feliratattal.

Megüt valakit a márkás fiatal

Van olyan kép is, amely az összecsapásokat más szemszögből közelíti meg: ezen vízágyú mellett álló rendőr készül megütni valakit, a háttérben a tüntetők óriási serege magyar zászlókat szorongat, és az alkotó még arra is ügyelt, hogy jól látható azonosítószámmal lássa el a rendőrt. Lovas rendőr, gumibot, árpádsávos zászló is feltűnt egy tizenéves lány rajzán. A gyülekezési joggal foglalkozó legfiatalabb rajzoló egy tízéves kislány, akinek a képén hat tüntető áll a nézőnek háttal, kezüket égnek emelik, velük szemben egy színpadra kiírva: tüntetés itt, és élénkrózsaszín háttér előtt egy férfi szónokol, aki kissé emlékeztet Budaházy Györgyre.

Rengeteg pályamű érkezett hajléktalanokról. Legtöbbször kukázást, szomorkodást, padon alvást, fagyoskodást rajzoltak le a gyerekek. Az ételt osztó, adományozó járókelőkön kívül viszont megjelentek a rajzokon a hajléktalanokkal kegyetlenkedők is: rugdosódó punkok vagy éppen kezét ütésre emelő, márkás ruhákba öltözött fiatal. Gyakori téma volt a fedélnélküliekkel szembeni közöny, de volt olyan rajz is, melyen a magyarázó szöveg világossá tette: az alkotó a hajléktalanokat tartja felelősnek helyzetükért.

A gyermeki jogok témakörben pályázóknál elő-előkerült a gyermekmunka: jellemzően síró gyerekek és ostorral fenyegető hajcsár megjelenítésével, és sokan ábrázolták a szülők alkoholfogyasztását is.