50 millióért szabadlábra helyeztetné az ügyvéd Zuschlagot

Vágólapra másolva!
Ötvenmillió forint megtérítéséről csatolt be okiratokat az ügyészségre Zuschlag János ügyvédje. A védő ezt követően a pályázati pénzek jogtalan felhasználásával meggyanúsított volt MSZP-s parlamenti képviselő szabadon bocsátását kérte. Az ügy során keletkezett kár 75 millió forint.
Vágólapra másolva!

Az iratismertetésnél tart a Zuschlag János és társai ellen indított bűnügy, ez alatt a politikus védője okiratokat csatolt be arról, hogy körülbelül 50 millió forint összegben térítettek meg kárt - közölte Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője.

"Ha a befizetések megtörténtek, az a bűnügy vizsgálatát, annak minősítését nem befolyásolja, annyit jelent, hogy adott esetben belekerül a vádiratba, hogy a kár egy részét megtérítette, mely egyébként 75 millió forint" - mondta Szabó.

A főügyész-helyettes hozzátette: ez a kár egy része, pontosabban az ő terhére rótt kár egy része, ettől függetlenül Zuschlag János azt vallotta, hogy büntetőjogi felelősségét továbbra is elismeri. Szabó elmondta, hogy ellenőrzik a dokumentumot.

Szabó közölte: a gyanúsított védője kezdeményezte Zuschlag János szabadlábra helyezését, melyet majd annak függvényében vizsgálnak meg, hogy a becsatolt okiratok valósak-e, tehát a kárenyhítés megtörtént-e.

Titkolózik az ügyvéd

"A Fővárosi Önkormányzatnak, a Mobilitasnak, az Esélyegyenlőségi Minisztériumnak és a Nemzeti Civil Alap Programnak átutalt pénzeket bizonyítják a becsatolt okiratok" - sorolta az átutalt pénz címzettjeit Kovács M. Gábor ügyvéd.

Kovács hangsúlyozta: "ez nem a büntetőjogi felelősség elismerését jelenti, ez pusztán a kár megtérítését, mert ha így nézzük, akkor elkülönül a büntetőjogi felelősség kérdése és a polgári jogi igény kérdése". Hozzátette: "itt most a kár megtérítésének a szándékát támasztotta alá ezzel Zuschlag úr".

Az MTI-nek arra az állítására, mely szerint Zuschlag elismerte korábban büntetőjogi felelősségét, Kovács a következőt válaszolta: "Nem egy részletes vallomást tett, amiben a különböző gyanúsítási pontokra különböző egyesületekkel, alapítványokkal kapcsolatban nyilatkozott volna, hanem általában tett egy ilyen nyilatkozatot, hogy a politikai felelőssége mellett a büntetőjogi felelősségét is elismeri, csak ezt nem részletezte, miben merül ki."

Arra kérdésre, hogy miként tudta Zuschlag János a kárenyhítésre átutalt közel 50 millió forintot előteremteni, hiszen vagyona zár alatt van, az ügyvéd a titoktartásra hivatkozva nem adott választ.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt.

A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 75 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Az ügynek 16 gyanúsítottja van, közülük Zuschlag János mellett Katus Ferenc is előzetes letartóztatásban van. A harmadik letartóztatottat, a Zuschlag személyi titkáraként is tevékenykedő Lados Istvánt házi őrizetbe helyezték. A bíróság szerint Lados az eljárás során önmagára nézve teljes körű beismerő, társaira nézve terhelő vallomást tett.