Új minisztériummal készül a kisebbségi kormányzásra Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Több államtitkárral és új minisztériumal készül a kisebbségi kormányzásra a miniszterelnök. Az MTI infomrációi szerint felállítanak egy gazdasági és fejlesztési csúcsminisztériumot, és újra két államtitkár lesz tárcánként. A változásokat hétfőn jelentik be hivatalosan. Gyurcsány a miniszterek személyére vionatkozó találgatásokat nem erősítette meg az ATV-nek adott interjújában, de azt elárulta, hogy az új vezetők többsége nem a szocialista párthoz kötődő világból érkezik.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc vasárnap késő estig folyamatosan egyeztet a kormányátalakításról, a változásokat - amelyek több tárcát is érintenek várhatóan hétfőn jelentik be - közölte az MTI. A távirati iroda szerint a miniszterelnök - az önálló MSZP-kormányzás jegyében - nagyléptékű kormányátalakítást tervez. A miniszterelnök este az ATV-ben azt mondta, ez lesz az első jelentős kormányátalakítás, a korábbiak csak kiigazítások voltak.

Az átalakítás egyik szempontja, hogy jobban működjön a gazdaság, ezért várhatóan felállítanak egy gazdasági és fejlesztési csúcsminisztériumot, amelyet valószínűleg Bajnai Gordon, az önkormányzati tárca jelenlegi vezetője irányít majd. Létrejön külön fejlesztési kabinet is és a kutatás-fejlesztésre új miniszteri posztot hoz létre a kormányfő. Gyurcsány Ferenc az ATV műsorában ezeket az információkat nem erősítette meg, csak annyit mondott, "jó helyen kapiskálnak", de nem pontosan így van. Szerinte a kormányátalakítás fő célja, hogy a gazdaságpolitika központjába állítsa a fejlesztési ügyeket.

Már felkérte az új egészségügyi minisztert

A korábbi hírek szerint a tisztán önkormányzati tárca élére Lamperth Mónika kerülhet, így várhatóan új szociális minisztert is kinevez a miniszterelnök, aki vagy Szekeres Imre honvédelmi tárcavezető, vagy egy szakértő civil lehet. Lamperth Mónika minszterségére Gyurcsány a televízióban azt mondta, "nem vennék rá mérget", de Szekeres átültetését cáfolta.

Az egészségügyi miniszter Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója lehet az értesülések szerint. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban csak annyit árult el, hogy már felkérte az új egészségügyi minisztert, de azt nem mondta meg, hogy kit..

A kisebbségi kormányzás miatt jóval több egyeztetésre lesz szükség, mint korábban, ezért - az MTI információi szerint - újra két államtitkár lesz a minisztériumokban. Ezzel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, azon valóban gondolkodnak, hogy egy-egy tárcánál több államtitkár legyen, viszont máshol megszűnnek ezek a posztok, összességében nem lesznek többen. Szerinte a Fejlesztéspolitikai Irányító Testületben dolgozó öt államtitkári posztot - a kormányátalakítás miatt - a minisztériumokban fel lehet használni. A szakállamtitkárok egyikét főtitkárként megbíznák a koordinációs feladatok ellátásával. A főtitkár lenne az államtitkár helyettese.

Nem a szocialista párthoz kötődő világból

A kormányfő a miniszterjelöltek személyéről nem akart nyilatkozni, de azt elmondta, hogy többségük nem az MSZP-frakcióból, és nem a szocialista párthoz kötődő világból érkezik. Szerinte "új impulzusok" kellenek a kormánynak és a kívülről érkezők a párbeszédet, az egyeztetési folyamatokat is jelentősen gazdagíthatják.

Arra a felvetésre, hogy nem nehéz-e találni olyan civilt, aki otthagyja a munkáját a miniszteri posztért, azt válaszolta: "a közéletben lenni nem báli táncmulatság", de például az egészségügyi tárca élére is négy megfelelő jelöltje volt, akik az előzetes tapogatózáskor igent mondtak.

A kormányátalakításnál nem volt szempont annak figyelembevétele, hogy az SZDSZ esetleg később visszatérne a koalícióba. A miniszterelnök azt mondta, nem akart se olyat üzenni, hogy ideiglenesen alakítja át a kormányt, de olyat sem, hogy az SZDSZ, ha akar, sem jöhet vissza. Úgy készül, hogy ő vezeti ezt a kormányt 2010-ig.

Dávid Ibolya MDF-elnöknek arra a felvetésére, hogy a miniszterelnök kezdeményezzen bizalmi szavazást saját személyéről, Gyurcsány Ferenc azt mondta, lesz még sok lehetőség arra, hogy kiderüljön, mekkora a kormány a támogatottsága a parlamentben. Példaként a szerkezetátalakításához szükséges törvény hamarosan várható módosítását említette.