Mégis lesz bírósági tárgyalás a Zsanett-ügyben

Vágólapra másolva!
Mégis bíróság elé állnak a Zsanett-ügyben érintett rendőrök: az [origo] információi szerint a Fővárosi Bíróság befogadta a pótmagánvádat, amit a lány ügyvédje nyújtott be. Az ügyészség decemberben bűncselekmény hiányában szüntette meg a nyomozást, és nem emelt vádat. Az öt rendőr azóta újra dolgozik.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság befogadta a pótmagánvádat, amelyet az állítása szerint rendőrök által megerőszakolt lány, E. Zsanett terjesztett elő, így mégis lesz bírósági tárgyalás az ügyben - tudta meg az [origo]. Az egyik rendőr ügyvédje, Somfainé Vajda Ágnes hivatalos értesítést ugyan még nem kapott erről, de szintén úgy tudja bírósági forrásokból, hogy a lány ügyvédje, Tuza Péter által összeállított pótmagánvád alapján bíróság elé kerül védence és négy társa.

"Folytatódik tovább a cirkusz" - jegyezte meg Somfainé Vajda Ágnes, akinek információi szerint őszre várható az első tárgyalás kitűzése. Mint mondta, ennek ellenére örül a szerinte váratlan fejleménynek, mert mint mondta, így legalább bíróság fogja megítélni az ügyet és felmenteni a rendőröket.

Az [origo] megkereste a Fővárosi Bíróságot, hogy megtudjuk, tényleg folytatódik-e a Zsanett-ügy. Annyit erősítettek meg, hogy a pótmagánvádról valóban döntés született, de amíg erről az érintetteket nem értesítik, nem adnak felvilágosítást.

Az öt rendőr ellen decemberben szüntette meg a nyomozást a Budapesti Nyomozó Ügyészség azzal az indoklással, hogy nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható bűncselekmény megállapítása. A döntés ellen panaszt tettek, de ezt is elutasították, a lány védője, Tuza Péter ezután jelezte, hogy mindenképpen élnek az utolsó lehetőséggel, a pótmagánváddal annak érdekében, hogy mégis bíróság elé vigyék az ügyet.

Az öt rendőrnek így erőszakos közösülés miatt nem, csak kötelességszegés és hivatali visszaélés miatt kellett a bíróság elé állnia, amiért a kérdéses éjszakán elhagyták őrhelyüket. A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa első fokon valamennyiüket bűnösnek mondta ki március végén, ezért hárman pénzbüntetést kaptak, két társukat pedig megrovásban részesítették. Mivel mindegyikük fellebbezett, ez az ítélet nem jogerős.

E. Zsanett továbbra is azt állítja, hogy az öt rendőr tavaly május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol ketten megerőszakolták. A Fővárosi Főügyészség két rendőrt erőszakos közösülés bűntettével és vesztegetéssel, három rendőrt pedig bűnsegédként elkövetett erőszakos közösülés bűntettével gyanúsított. Mindannyian a Készenléti Rendőrség (korábban: Rebisz) kötelékébe tartoztak, az eset miatt szolgálati viszonyukat felfüggesztették, majd a nyomozás megszüntetése után újra munkába álltak.