Vágólapra másolva!
Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt magyar bíráját  jelölte szerdán a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének Sólyom László köztársasági elnök. A külföldön nagy tekintélynek örvendő szakember korábban azért nem jöhetett szóba az LB elnökeként, mert a magyar jogszabályok szerint nem minősült bírónak, ám az Országos Igazságszolgáltatási Tanács április elején felvette a Fővárosi Ítélőtábla bírái közé.
Vágólapra másolva!

Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt magyar bíráját jelölte Sólyom László köztársasági elnök szerdán a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének. Az államfő és Baka még az 1970-es évek végén az Állam- és Jogtudományi Intézetben dolgoztak együtt.

Az államfő a Sándor-palotában a parlamenti pártok képviselői előtt ismertette döntését. A parlamenti pártokat Göndör István (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Dávid Ibolya (MDF), Gusztos Péter (SZDSZ) és Semjén Zsolt (KDNP) képviselte.

A köztársasági elnök jelöltje 1952. december 11-én született Budapesten, és 1978-ban az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi doktorátust. Ezt követően - 1978-1990 között - a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Állam- és Jogtudományi Intézetének tudományos kutatója, majd 1990-1998 között az Államigazgatási Főiskola főigazgatója volt. Az emberi jogi, kisebbségi jogi kérdések kutatója, ebben a témakörben számos publikációja jelent meg. Az 1980-as évektől az Egyesült Államok több egyetemének vendégprofesszora volt. Többször meghívták előadóként Franciaországba és a korábbi Nyugat-Németországba.

A rendszerváltás utáni első parlamenti ciklus elején, 1990-1991 között az MDF országgyűlési képviselője, bár a pártba nem lépett be. Ez idő alatt a parlamentben titkára volt az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságnak, valamint az MDF-frakció emberi jogi munkacsoportját vezette.

A külföldön nagy tekintélynek örvendő szakember korábban azért nem jöhetett szóba a LB elnökeként, mert a magyar jogszabályok szerint nem minősült bírónak, ugyanis itthon nem ítélkezett. Ez az akadály április 1-jén aztán elhárult, mert az Országos Igazságszolgáltatási Tanács felvette a Fővárosi Ítélőtábla bírái közé.

Lomnici Zoltán jelenlegi főbíró hatéves megbízatása június 26-án jár le.