Őszinte tekintet a nyerő a BRFK toborzóinál

Vágólapra másolva!
Nyomozónak készülő jogász, motorozásra vágyó lány, rendet tevésről álmodozó kamasz adta egymásnak a kilincset a rendőrség új toborzó irodájában. Egy hét alatt hatszázan érdeklődtek, de a toborzást irányító ezredes szerint nagyjából egynegyedük termett csak igazán a pályára. Az ideális rendőr határozott, őszinte, elhivatott, értelmes, és persze nem túl alacsony, soha nem volt depressziós, ráadásul gond nélkül lenyom fél perc alatt minimum tizenhárom fekvőtámaszt.
Vágólapra másolva!

Negyed órával a kedd délutáni félfogadás kezdete előtt cigarettázó, a napsütésben hunyorgó fiatal férfi ácsorgott a Budapesti Rendőr-főkapitányság nemrég megnyitott toborzó irodájával szemközti sarkon, a Havas és a Molnár utca kereszteződésénél. Az iroda munkatársai nem váratták meg a korán érkező rendőrjelöltet, tíz perccel hamarabb kitárult a rács mögött a fakeretes üvegajtó, a fiatalember pedig besietett.

A toborzó irodát hirdető nagy, kékbetűs felirat alatt átlépve az aprócska előtérben próbababa-vázra akasztott rendőregyenruha és sapja fogadja a leendő rendőröket, akik a pici helyiségben feltehetik kérdéseiket a pult mögött ülő toborzóknak, és magukkal vihetik a jelentkezési egységcsomagot.

Az irodában nagy volt a forgalom, mire az elsőként érkező férfi alig két percet bent töltve kirobogott hóna alatt a paksamétával, már le is váltotta a következő jelölt, és attól kezdve másfél órán át egy-két perces üresjáratokkal szinte egymásnak adták a kilincset azok, akik szívesen felvennék a kiállított egyenruhát.

A telefonos és személyes megkeresés az érdeklődés szintjén már eléri a hatszázat - mondta a toborzást irányító nyugállományú rendőrezredes, Pörge Lajos. "Átszakadtak a gátak" - jegyezte meg az ezredes. A múlt hét szerdán megnyílt irodát megelőzte a híre, a városi telefonvonal pedig már két nappal korábban elindult. A toborzó irodán kívül egy mozgó stáb is járja a város középiskoláit: egy motorosrendőr, egy életvédelmi nyomozó és egy mutatós egyenruhába öltözött lány népszerűsíti a szakmát.

A motor és a ló is vonzó

A jelentkezőket az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolába irányítják, ahol a két éves nappali képzést elvégezve tiszthelyettes válhat belőlük. A BRFK-nak elsősorban közrendvédelmi területen lenne szüksége emberre: ide tartoznak a közlekedésrendészek, a járőrök, a kutyás, motoros- és lovasrendőrök is.

Egy vagány, de törékeny, szőke lányt éppen az utóbbi két lehetőség vonzotta a toborzó irodába. Már gimnázium után is jelentkezett a rendőrtiszti főiskolára. Akkor nem vették fel, ezért helyette számvitelt kezdett tanulni, de nem tetszett neki, és abbahagyta. "Most újra itt vagyok" - jelentette ki.

A toborzásra érkező többségét a motorozás és lovaglás lehetőségénél prózaibb okok motiválták. "Rendőr munka nélkül nincs" - mondta egy huszonhárom éves, napszemüveges fiú, aki nem csak magának, hanem a barátnője számára is kért jelentkezési csomagot. Szerinte bár túl nagy fizetés nincs, a rendőri munka biztos megélhetéssel jár. "Rendőrcsalád leszünk" - búcsúzott derűsen.

"Rendet tennék az utcán"

A kiszámítható jövő, a majdani nyugdíj csábította a rendőri pálya felé azt a két, érettségi előtt álló fiút is, akik kicsit csalódottan jöttek ki a toborzó irodából. Egyrészt kiderült, hogy a jelentkezéssel még várniuk kell, mert az érettségi és a betöltött 18. év előfeltétel, másrészt nem számítottak arra, hogy két évig nappali képzésre kellene járniuk. Emiatt elbizonytalanodtak, szerintük nem várhatják el a szüleiktől, hogy ennyi ideig eltartsák még őket.

Volt, akit nem lombozott le különösebben az elutasítás. "Mi még kicsik vagyunk" - hadarta megkönnyebbülten egy kamaszfiát kísérő édesanya, aki bevallotta: nem lelkesíti az ötlet, hogy a gyerekéből rendőr legyen; félti a veszélyektől. Pedig a tizenhat éves, piros pólót és baseball sapkát viselő srác eltökéltnek tűnt. "Szeretném megvédeni a hazámat. Szeretem a rendet, nem szeretem a felfordulást. Ha rendőr lehetnék, akkor rendet tennék az utcán" - magyarázta az indokait.

A toborzást irányító rendőrezredes szerint az ideális jelölt fő ismérve éppen ez: legyen elkötelezett a rendőri hivatás iránt. "Igazi rendőr abból lesz, akinél a megélhetési szempontok nem olyan fontosak" - tette hozzá Pörge Lajos. "Határozott fellépésű, őszinte tekintetű, egyenes jellemű, jó fizikumú, értelmes, intelligens" - sorolta tovább a kívánatos tulajdonságokat. Pörge negyvenéves rendőri múltja tapasztalata alapján úgy becsülte, az eddig felbukkant jelentkezőknek körülbelül egynegyedére igaz ez.

"A Gellért-hegyig állna a sor"

Sokan azért nem felelnek meg, mert túlkorosak - a felső korhatár 33 év - , vagy mert túlképzettek. Szép számmal jöttek a toborzásra diplomások, de a BRFK-nak most nem tisztekre van szüksége. A felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek egyébként belső továbbképzésen kell átesniük, őket a rendőrség humánpolitikai osztályára szokták továbbküldeni, de nem biztatják őket. "Diplomásokból akkora a túljelentkezés, hogy azt szoktam mondani: innen a Gellért-hegyig állna a sor" - mondta Pörge Lajos.

Jelentkezési lap nélkül, üres kézzel távozott egy harmincas, jogász végzettségű férfi is, aki nyomozóként gazdasági bűncselekményeket szeretett volna felderíteni. "Érdekelt a büntetőjog régebben is, és hát hol tanuljon az ember büntetőjogot, ha nem a rendőrségen" - vont vállat elkedvetlenedve.

"Eljárjuk a csárdást"

A toborzást irányító rendőr szerint sokan tájékozatlanul jönnek. "Vannak, akik azt hiszik, hogy itt majd a fejükbe nyomják a csákót, eljárjuk a csárdást, aztán már rendőrök is lesznek" - mesélte Pörge. Valójában a szakközépiskolába jelentkezőknek nagyon sok dolognak kell megfelelniük. A felvételi eljárás előzetes alkalmassági ellenőrzésből, műveltségi tesztből, fizikai alkalmassági próbából, valamint egészségügyi és pszichiáteri alkalmassági vizsgálatból áll.

Feltétel például a "kifogástalan életvitel", ennek meglétét a rendőrség illetékes vezetője jogosult megállapítani. A közeli hozzátartozók és a jelentkezővel közös háztartásban élők életvitelét is vizsgálhatják abból a szempontból, hogy a szolgálat törvényes és befolyástól mentes ellátását veszélyezteti-e.

A műveltségi vizsga a társadalmi, történelmi és igazgatási ismeretekben való jártasságot méri fel. Az ajánlott irodalom a középiskola négy évfolyamához tartozó négy történelemkönyv, plusz egy állampolgári ismeretek tankönyv.

A fizikai rátermettséget mérő teszten négy próbát kell teljesíteni, és a jelölt egyiken sem bukhat meg. 2000 méteres síkfutáson férfiaknál 10,16, nőknél 11,16 perc a szintidő. Egy perc alatt férfiaknak legalább 29, nőknek 25 felülést kell elvégezniük, fél perc alatt fekvőtámaszból 13 és 8 az alsó határ. A négyszer tíz méteres inagfutásban a követelmény 11 és 11,3 másodperc.

A jelöltek kitöltenek egy kérdőívet az egészségügyi alkalmasságukkal kapcsolatban, amelyen többek között arra kell válaszolniuk, hogy a szüleik között volt-e alkoholista, illetve iszonyodnak-e tűztől, víztől, halottól, vértől. A jelentkezési csomagban egy nyomtatványon felsorolják az alkalmasságot kizáró leggyakoribb egészségügyi okokat. Ilyen például a férfiaknál 168, nőknél 162 centiméternél alacsonyabb magasság, a szénanátha, színvakság, jelentős túlsúly, pikkelysömör és a depresszió.