Vágólapra másolva!
Egy baloldali közösségi szájtra, a kapcsolat.hu-ra költözött Gyurcsány Ferenc miniszterelnök internetes naplója. Gyurcsány videóinterjún beszélt arról, hogy a naplója köré szerveződött internetes közösség "picit a barátaim, az én családom", és hogy a blogírás mindennapi rutinja része lett. A Kapcsolat oldalt működtető pártalapítvány félmilliárdos költségvetési pénzből gazdálkodik.
Vágólapra másolva!

Elköltözött Gyurcsány Ferenc miniszterelnök blogja. Az internetes napló eddig az amőba.hu oldalról volt elérhető, amely az Alapítvány a Modern Baloldalért (Amőba) honlapja. Az Amőba kuratóriuma döntött arról, hogy az oldal egy baloldali közösségi szájtba, a kapcsolat.hu-ba olvad be. A miniszterelnök a 2006-os választások előtt indította el blogját az Amőba honlapján.

Gyurcsány a költözést az oldalon látható videóinterjúban azzal indokolta, hogy "egy nyitott, korszerű virtuális baloldali tér épül, amelyet nem értelmes megosztani". Gyurcsány azt mondta, a blogolás már beépült az életébe. "Ebben a közösségben nem miniszterelnök, nem pártelnök vagyok, ennek a közösségnek a tagja vagyok" - mondta Gyurcsány a videóinterjúban, hozzátéve, hogy a naplóját rendszeresen látogató, kommentáló felhasználók "picit a barátaim, az én családom".

A Kapcsolat portál 2007 végén jött létre, tulajdonosa az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Mihály Alapítvány. Az alapító, Baja Ferenc, aki a kezdetektől az alapítvány kuratóriumi elnöke volt - a miniszterelnök kérésére - a kormányátalakítással egy időben lemondott posztjáról. A Táncsics alapítvány évente több mint 500 millió forint költségvetési támogatásból gazdálkodik. Fő tevékenysége - az alapítvány internetes oldala szerint - politikai, oktatási, képzési, tudományos kutató és ismeretterjesztő tevékenység, amelyekkel az MSZP működését segíti. Az alapítvány működteti a kapcsolat.hu portált is. A kuratórium elnöke állandó meghívottja az MSZP elnökségi üléseinek.

Az Amőbát - ahol eddig volt olvasható a miniszterelnök blogja - Gyurcsány Ferenc 2005 februárjában Lendvai Ildikóval, az MSZP frakcióvezetőjével és Hiller Istvánnal, az MSZP akkori elnökével hozta létre. A kormányfő akkor az Amőbát olyan fiatal baloldaliak közéleti társasjátékaként jellemezte, akiknek a többsége korábban nem vett részt a politikában.

Az idén február elején távozott posztjáról Horváth Lóránt, az Amőba kuratóriumi elnöke; távozását azzal indokolta, hogy nem kapott segítséget az alapítvány pénzügyeinek rendezéséhez, illetve hogy hosszú ideje érezhető volt a szocialista párt és a miniszterelnök elfordulása az Amőba-mozgalomtól.