Vágólapra másolva!
Nem tetszik a szlovák külügynek a pilisszenkereszti ügy alakulása. A helyi önkormányzat úgy döntött: ki kell költözniük a helyi Szlovák Házból a kisebbségi képviselőknek. A kisebbségi önkormányzat vezetője maradni szeretne.
Vágólapra másolva!

Nyilatkozatban jelentette ki a szlovák külügyminisztérium: nyugtalankodnak amiatt, hogy a szlovák többségű Pest megyei községben, Pilisszentkereszten a települési önkormányzat mégis úgy rendelkezett, hogy a helyi szlovák szervezeteknek ki kell költözniük a Szlovák Házként ismert épületből.

A szlovák külügyi szóvivő nyilatkozata szerint Pozsony ismételten megerősíti azt a szándékát, hogy a magyar kormánnyal és az illetékes állami intézményekkel együttműködve kész segíteni a Pilisszentkereszten előállt helyzet konstruktív megoldását.

Budai Bernadett kormányszóvivő délután reagált a szlovák aggodalmakra: szerinte a kormány továbbra is arra törekszik, hogy elősegítse a pilisszentkereszti helyzet megoldását, de a kisebbségi önkormányzatok elhelyezése nem a kabinet, hanem a települési önkormányzatok feladata.

Több sérelmet felsorol a külügy

A gond annak ellenére sem oldódott meg, hogy az ügyben a magyar államfő, Sólyom László személyesen is eljárt, és Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára a település szlovák kisebbségi közösségének kedvező megoldáshoz segítséget ígért - olvasható a nyilatkozatban.

A szlovák külügyminisztérium újra felsorolja a pilisszentkereszti szlovákat ezen túlmenően ért sérelmeket, így "a kétnyelvű falulap megszüntetését, a szlovák nyelvű kulturális tevékenység korlátozását, a szlovák anyanyelvű helyi óvodai és iskolai oktatás szükségességének megkérdőjelezését, a kábeltelevízió csatornakínálatának szlovák sérelemre történt módosítását, nemkülönben a falu szlovák pedagógusainak járó nyelvpótlék csökkentését".

Elköltöztetnék a Szlovák Házat

A szlovák többségű településen a polgármester a falu központjában álló Szlovák Házból másik épületbe akarja költöztetni a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat és a Szlovák Pávakör irodáját. A kisebbségi önkormányzat vezetője azonban méltánytalannak tartja a helyi általános iskolában kialakított irodákba költözést, és emiatt levelet írt a Miniszterelnöki Hivatalnak.

A helyi polgármester szerint az új helyen másfél millió forintért felújított irodák várnák a szlovák mellett a német kisebbségi önkormányzatot is, a felszabaduló épületet pedig közösségi célokra hasznosítanák. Lendvai József korábban azt mondta, a szlovák önkormányzat vezetője elégedetlenségének hátterében helyi hatalmi törekvések és egyéni érdekek húzódnak.