Szonda: a többség elfogadja a netadót

Vágólapra másolva!
Az emberek több mint fele elfogadhatónak tartja az internetadót - derül ki a Szonda Ipsos felmérésből, amelyet a Népszabadság ismertet. A kutatás szerint aki nem internetezik, az nem elsősorban az ára miatt marad távol.
Vágólapra másolva!

Az emberek 54 százaléka elfogadhatónak tartja, hogy járulékot kelljen fizetni az internet után - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos közvéleménykutatása alapján. A felmérés szerint az internetet nem használók nem elsősorban a szolgáltatás drágasága miatt nem csatlakoznak - ezt a hatodik helyre sorolták, mint okot.

Az ötszáz fős reprezentatív, telefonos kutatás szerint az emberek 41 százaléka soha nem használja az internetet, de aki használja, azok túlnyomó többsége naponta. 84 százalékuk a világhálón tájékozódik, ügyet intéz, 84 százalékuk levelez, 64 százalékuk zenét, filmet, műalkotást tölt le. Munkájához az emberek 59 százaléka használja az internetet.

A világhálót nem használók 50-55 százaléka azért nem csatlakozik, mert vagy nincsen rá berendezkedve, vagy nem érdekli, nem ért hozzá. A nem csatlakozottak 42 százaléka tartja drágának a szolgáltatást - derül ki a Népszabadság által ismertetett felmérésből.

A kutatást azt követően kezdeményezték, hogy a kormány a közelmúltban felvetette, vonják be az internetet is a kultúrát támogató járulékok forrásainak körébe. Ez előfizetésenként havi 20-70 forintos pluszköltséget jelentene. A javaslat élénk tiltakozást váltott ki a szolgáltatók részéről.