Megbüntették a BKV-ellenőrök egy rokkant férfi kísérőjét

Vágólapra másolva!
A BKV ellenőrei az 56-os villamoson megbüntették egy rokkant férfi kísérőjét - írja a Népszabadság. A 28 éves rokkant fiatalembernek hiányzik mindkét keze, ezért szüksége van valakire, aki utazás közben segíti. Ezért nem érti, hogy az ellenőrök miért büntették meg segítőjét.
Vágólapra másolva!

A BKV ellenőrei az 56-os villamoson megbüntettek egy rokkant férfi kisérőjét, mert a kezek nélkül született férfi nem tudta papírral igazolni fogyatékosságát - írja pénteki számában a Népszabadság. A 28 éves Simon Csaba -, aki a helyszínen elismerte, hogy valóban nem volt nála a fogyatékosságát igazoló lepecsételt papír - kifizette a hatezer forintos büntetést. A büntetéssel kapcsolatban Simon azt mondta: mivel kénytelen kísérővel utazni, olykor előfordul, hogy alkalmilag egy utast kér fel a segítségre, akinél nincs díjmentes utazásra jogosító igazolás.

A férfi szerint a BKV-ellenőrök nem engedték meg, hogy az Orvosszakértői Intézet által kiállított, súlyos fogyatékosságát igazoló szelvényt otthonában bemutassa, vagy annak másolatát levélben elküldje. Simon szerint fogyatékossága miatt állandóan szüksége van valakire, aki őt utazás közben segíti, ezért nem értette, hogy az ellenőrök miért büntették meg kísérőjét. A 28 éves fiatalember - annak ellenére, hogy lábaival képes írni - a büntetési jegyzőkönyvet sem tudta a helyszínen aláírni. Helyette a kísérő szignálta azt.

A BKV Zrt. közleménye szerint a vállalat ellenőrei az 56-os villamoson valóban ellenőriztek egy mozgáskorlátozott fiatalembert, akinél semmilyen hivatalos dokumentum, díjmentes utazásra jogosító igazolás nem volt. Mivel azonban kísérője sem rendelkezett semmilyen díjmentes utazásra jogosító igazolással, ezért a közlekedési társaság munkatársai őt kénytelenek voltak pótdíj fizetésére kötelezni. A BKV szerint ellenőreik tréningeken vesznek részt annak érdekében, hogy minden helyzetben - a jogos pótdíjazási esetekben is - az utasok emberi méltóságát tiszteletben tartva járjanak el.