Útlezárás és fokozott ellenőrzés lesz pénteken Pesten

Vágólapra másolva!
A péntekre szervezett demonstrációk miatt fokozott ellenőrzést rendelt el a főváros területén Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány, aki szerint a BRFK mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés a békésen demonstráló állampolgárokat ne zavarja. A bejelentett rendezvények miatt a rendőrség éjfélig lezárja a pesti rakpart egy részét is.
Vágólapra másolva!

Fokozott ellenőrzést rendelt el péntekre a főváros területén Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány annak érdekében, hogy idejében ki tudják szűrni azokat, akik meg akarják zavarni a békés demonstrációkat - közölte a rendőrség, amely szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) felkészült a péntekre bejelentett rendezvények biztosítására, a biztosításban pedig a szükséges létszámú rendőri erő vesz részt.

Péntekre több szervezet is bejelentett demonstrációt Budapesten. A kirekesztés elleni fellépés a célja az MSZP esti, Békenap elnevezésű rendezvényének, amelyet a pesti Duna-parton tartanak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 a Batthyány téren megemlékezést, a Vértanúk terén és a Szabadság téren pedig demonstrációt tart. Az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szintén a Vértanúk terén tart demonstrációt.

A BRFK emlékeztetett arra: a rendőrség a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények megelőzése, megakadályozása érdekében "nyilvános helyen vagy a közterület kijelölt részén" az oda belépőket vagy az ott-tartózkodókat igazoltathatja, ennek érdekében épületet, helyszínt, csomagot és járművet átvizsgálhat, az őrizetlenül hagyott, a közbiztonságra veszélyt jelentő tárgyakat pedig szükség esetén az elvárható gondossággal eltávolíthatja, megsemmisítheti.

Éjfélig lezárják

A fokozott ellenőrzéssel lehetőség nyílik arra, hogy a gyanús, feltehetően bűncselekményt vagy szabálysértést elkövetni szándékozókkal szemben a rendőrség intézkedjen. Az ellenőrzés célja kizárólag az alkotmányban biztosított gyülekezési jog szabad gyakorlásának biztosítása, a rendezvényeket megzavarni kívánó személyek kiszűrése és a jogellenes cselekményeket elkövető személyek előállítása - írták a közleményben.

Megjegyezték: a BRFK mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés a békésen demonstráló állampolgárokat ne zavarja.

Forrás: [origo]
Útlezárások Budapesten

A rendőrség az MSZP rendezvényének lebonyolítása érdekében pénteken 10 órakor lezárta a pesti alsó rakpartot a Roosevelt tér és Jászai Mari tér között, valamint a Széchenyi felső rakpartot a Roosevelt tér és a Kossuth tér között. A lezárás éjfélig szól, és emellett tilos lesz megállni a Miniszterelnöki Hivatal előtti parkolóban, valamint a Zoltán utca mindkét oldalán a Nádor utca és a Szabadság tér között.