A titkosszolgálatok körmére nézne az ombudsman

Vágólapra másolva!
Korlátozottan érvényesül csak a nemzetbiztonsági szolgálatok külső ellenőrzése - állítja az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, aki ennek érdekében törvénymódosítást javasol. Az ombudsman szakbírói rendszerrel oldaná meg a szolgálatok ellenőrzését.
Vágólapra másolva!

A titkosszolgálatokról szóló törvény módosítását javasolja Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman azt kifogásolja, hogy szerinte csak korlátozottan érvényesül a nemzetbiztonsági szolgálatok külső ellenőrzése.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa támogatna egy olyan törvénymódosítást, amely erre specializált szakbírói rendszerrel teremtené meg a szolgálatok ellenőrzését - áll az ombudsman közleményében. Szabó Máté szerint fontos, hogy a szolgálatoknál ne érvényesüljön a külső kontroll nélküli irányítás.

Az ombudsman szerint nem lenne szerencsés, ha kibővítenék az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jogköreit. A parlamenti bizottság ugyanis - írja az ombudsman - kizárólag politikai kontrollt képes megjeleníteni, választott jellegéből adódóan tagjainak csak kis része rendelkezik korszerű gyakorlati ismeretekkel. A képviselők politikusok, így ez a megoldás kiválthatná az egyes szolgálatok vezetőiben a politikai megfelelés kényszerét - teszi hozzá.

A közlemény kitér arra is, hogy Szabó Máté az adatvédelmi biztos jogkörében eljárva vizsgálatot rendelt el a helyi önkormányzatok objektumvédelmét lehetővé tevő kormányhatározat alapján.