Gyenesei elbukott a szakbizottságban

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök aláírta Gyenesei István kinevezési okiratát, azután, hogy az önkormányzati bizottság szerdai ülésén nem támogatta annak miniszteri jelölését. A Fidesz közölte: Gyenesei nem lehet miniszter, mert közgyűlési elnöksége alatt visszaélések történtek Somogy megyében. A sportbizottság ugyanakkor támogatta a jelöltet. A területfejlesztési bizottság rábólintott Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszterré történő kinevezésére, Szabó Pál pedig megkapta a gazdasági és informatikai bizottság támogatását.
Vágólapra másolva!

14 igen, 11 nem és 4 tartózkodás mellett nem támogatta Gyenesei István önkormányzati miniszteri jelölését az önkormányzati bizottság szerdai ülésén. Az MSZP igennel, a Fidesz, a KDNP és az MDF nemmel voksolt. A szabad demokrata Gulyás József nemmel szavazott, képviselőtársa, Geberle Erzsébet pedig tartózkodott.

A jelölt a szakbizottsági meghallgatáson azt közölte, nem készül önkormányzati reformokra, és nem tud több pénzt sem ígérni a konvergenciaprogram keretei miatt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a konvergenciaprogram nemcsak korlátokat, hanem mozgásteret is ad. Elmondta, erősítené a kistérségi önkormányzati szövetségeket, így például több hatáskört, és saját bevételi lehetőséget is kaphatnának. Úgy vélte, ha "helyzetbe hoznák" a kistérségeket, akkor ezzel megoldhatnák a kistelepülések számos problémáját.

A megye vagy régió vitájáról szólva azt mondta, ő az is-is álláspontot képviseli, mert úgy látja, hogy a két területi szint a hatáskörök elhatárolásával és a források megteremtésével megfér egymás mellett is. Gyenesei közölte, nem lát esélyt újabb reformlépésekre, de úgy vélte, a kormánypárti és az ellenzéki önkormányzati politikusok összefogásával azokat elő lehetne készíteni egy új ciklusra. A somogyi származású miniszterjelölt tervei szerint egy asztalhoz ültetné az érintett politikusokat, és - mint fogalmazott - nyakkendő nélkül, egy üveg balatoni bor mellett egy kockás papírra összeírhatnák, melyek azok az ügyek, amelyekben össze tudnának fogni.

A jelölt a legtöbb kérdést az önkormányzati reform elmaradása miatt kapta. A reformlépések elhalasztását a legkritikusabban Gulyás József (SZDSZ) képviselő kérte számon Gyenesei Istvánon. A liberális képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a reform szerepel a kormányprogramban, és hogy igencsak megérett a helyzet a változtatásra. Hock Zoltán (MDF) azt vetette fel, hogy ha Gyenesei István miniszterként ennyire nem akar semmilyen változtatást, ahogy szerinte a szavaiból kiderül, "akkor mit akar két évig, intéző szerepre készül?"

Sólyom László aláírta

Gyenesei István a jövő hétfőn teszi le miniszteri esküjét a Parlamentben, posztját csütörtökön foglalja el. Gyenesei kinevezését követően azt nyilatkozta, hogy nem érte váratlanul, hogy a többségében ellenzéki tagokból álló önkormányzati bizottság nem támogatta a jelölését. A leendő miniszter megjegyezte, az ügydöntő jelentőséggel nem bíró bizottsági szavazásnak egyértelműen politikai üzenete volt.

A Fidesz visszaélésekről beszél

Eközben Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés fideszes elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta Gyeneseiről: nem lehet a Magyar Köztársaság minisztere, akinek a neve köztörvényes bűncselekményeknél felmerül. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Gyenesei közgyűlési elnöksége alatt állítólag visszaélések történtek Somogy megyében. Gelencsér elmondta: jelenleg öt olyan ügyben folyik nyomozás, amelyekben visszaélések történhettek.

A Fidesz megyei közgyűlési elnökének ismertetése szerint az egyik ügy a területi gyermekvédelmi szakszolgálatot érinti, és a nyomozást a Baranya megyei rendőrség folytatja. A második eset az ádándi mezőgazdasági szakképző iskola ügye, a harmadik a Segesd és Kutas között található Hertelendy-kastélyé, a negyedik a Somogy Televíziót, míg az ötödik a Somogyi Média Kft.-t érinti. Egy ezektől különálló esetet is ismertetett a somogyi közgyűlési elnök: szerinte a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház korábban 3,5 milliárd forintos címzett támogatást kapott fejlesztési célokra, majd az összeget szolgáltatásvásárlásként számolta el a megyei önkormányzat. Gelencsér szerint a közbeszerzési eljárást "előre levajazták", a szolgáltatást végző vállalkozó és a megyei közgyűlés akkori elnöke előre megállapodott a közbeszerzésről.

Gyurcsány és a sportbizottság Gyenesei mellett

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök alkalmasnak tartja Gyenesei Istvánt önkormányzati miniszternek, és az ő kinevezését kezdeményezi Sólyom László köztársasági elnöknél - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő. Hozzátette, az önkormányzati bizottság ülését a politikai szempontok uralták, szakmai szempontok alapján Gyurcsány Ferenc jelölése megalapozott.

A parlament sport- és turisztikai bizottsága azonban kilenc igen és nyolc nem szavazat mellett támogatta Gyenesei kinevezését. A sportot is felügyelő önkormányzati tárca miniszterjelöltje meghallgatásán azt mondta: nem ígérhet sokkal több pénzt, de vannak tartalékok, s a meglévő források felkutatása, jobb felhasználása segíthet. Gyenesei István a doppingról is beszélt, kiállva a zéró tolerancia mellett, hozzátéve, hogy a tiltás, a korlátozás nem elegendő, megelőzésre, felvilágosításra, sporttudományi-sportorvosi segítségre is szükség van. Mint mondta, a Sportkórháznak mint kulcsfontosságú intézménynek fenn kell maradnia, s feltett szándéka megtalálni a pótlólagos forrást ahhoz, hogy a létesítmény rekonstrukciója befejeződjék.

A területfejlesztési bizottság Bajnai mellett

Az önkormányzati és területfejlesztési bizottság 16 igen és 12 nem szavazattal támogatta Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszterré történő kinevezését a testület szerdai ülésén. Bajnai a meghallgatáson arról beszélt, hogy a kormány a fejlesztéspolitika eszközeivel az ország elmaradott térségeiben is gazdasági növekedést szeretne elérni. A foglalkoztatás bővítése is a kiemelt célok között szerepel - tette hozzá.

Igen Szabó Pál kinevezésére

Támogatta Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterré történő kinevezését szerdai ülésén a gazdasági és informatikai bizottsága. A kormánypárti képviselők támogatták, az ellenzékiek - egy kivétellel, aki tartózkodott - elutasították a kinevezést. Az ellenzéki képviselők főként azt kifogásolták, hogy Szabó Pál az utóbbi hetekben nem képviselte elég következetesen a nemzeti érdekeket. A meghallgatáson azonban Szabó Pál biztosította a bizottság ellenzéki tagjait arról, hogy ő továbbra is hazafias érzelmű szakember, aki olyan megoldást szorgalmaz majd a Magyar Villamos Műveknél is, amely nem sorolja az európai piaci igények mögé a nemzeti érdekeket. A jelölt egyformán fontos feladatának nevezte az energiaszolgáltatás biztonságát és az Európai Unió által elvárt liberalizációs feladatok teljesítését.