Elítélték a szegedi kollégiumi beavatás vádlottait

Vágólapra másolva!
Másodfokú ítélet született a szegedi kollégiumi beavatás ügyében, a résztvevő diákok egy részét közmunkára ítélték. Az első éveseknek 2006 májusában egy éjszaka több órás beavatási szertartáson kellett részt venniük - például ürülékkel teli vécébe állították őket vagy fokhagymás kenyeret etettek velük.
Vágólapra másolva!

A fiatalkorúakat egy évre próbára bocsátotta, a tizennyolcadik életévüket az elkövetéskor már betöltött diákokat pedig húsz nap közmunkára ítélte a 2006-ban történt szegedi kollégiumi beavatás ügyében a másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság szerdán. A 14 vádlottat bűnösnek mondta ki a bíróság társtettesként, személyi szabadság megsértése miatt.

A bíró indoklása szerint a 2006 május elsején éjszaka történtek "túlmentek a diákcsíny határain", a vádlottak bűncselekményt követtek el. Két vádlott esetében a védő fellebbezést jelentett be, a tárgyalástól távol maradók pedig az ítélet kézhezvételét követően dönthetnek arról, hogy fellebbeznek-e.

A szegedi kollégiumban a tanév elején hagyomány volt az elsősök hivatalos avatása, melyen tanárok is részt vettek. Májusban azonban a nagyobb diákok egy másik avatást is szerveztek. A két óránál is tovább tartó esemény az elsősök ébresztésével kezdődött, a mezítláb és pizsamában érkező kisebb diákok kezére és arcára rajzoltak a vádlottak.

Az elsősöknek a tanulószobában és a vizesblokkban különböző feladatokat kellett megoldaniuk: egymást pofozták, fejükkel kopogtak az asztalon vagy a táblán, ürülékkel teli vécébe kellett állniuk, és fogkrémes kenyeret is etettek velük. A történteket a 29 sértett különbözőképpen élte meg. Volt, akit megviselt, megszégyenítőnek, megalázónak tartotta, de olyan is volt, aki viccesnek találta az avatást. A vádlottak egy része is úgy érezte: túlságosan eldurvultak az események.