Vágólapra másolva!
Vasárnap délután a Pénzügyminisztérium előtt tartott demonstrációt a Kendermag Egyesület, amely a marihuána legalizációját és megadóztatását követeli a kormánytól. A civil szervezet szerint ennek hiányában a kannabisz árusítása a bűnszervezeteket gazdagítja, az állam pedig évi 60 milliárd forinttól esik el.
Vágólapra másolva!

Alig félszáz ember és ugyanannyi ellendemonstráló vett részt a Globális Kenderfelszabadító Tüntetések nemzetközi rendezvénysorozatának vasárnapi budapesti demonstrációján a Pénzügyminisztérium épülete előtt, ahol a Kendermag Egyesület a könnyűdrogok legalizációjáért tüntetett. A tüntetők azt is szeretnék elérni, hogy a kormány adóztassa meg a marihuánát.

A civil szervezet szerint az állam nem azzal védi a polgárok egészségét, ha bünteti a fogyasztót és betiltja a füvet, hanem azzal, ha törvényesen szabályozza a termesztést, a forgalmazást és a fogyasztást, az adót pedig fogyasztóvédelemre, prevencióra fordítja.

A dohánytermékekre kivetett adók, a reklámok tilalma és a fogyasztási helyek korlátozása hatékonyan képes visszaszorítani a fogyasztást - állítja a Kendermag Egyesület. A legalizációért harcoló szervezet szerint a tilalom az alkohol esetében sem működött, és most is több kárt okoz, mint amennyit megelőz. Az egyesület szerint ugyanis a kannabiszt jelenleg a bűnszervezetek árusítják, amelyek ezáltal, tetemes adómentes jövedelemre tesznek szert.

Az egyesület aktivistái vasárnap átadnak a minisztériumnak egy jelképes 60 milliárd forintos bankót: becsléseink szerint minimum ennyi kárt okoz a fűtilalom évente az adófizetőknek, a be nem fizetett adók miatt. A Pénzügyminisztériumtól a Parlament elé vonulnak az aktivisták, hogy a képviselőkkel ismertessék a legalizációs tervet.