Menő lenne a kanizsai polgármester új kocsija

Vágólapra másolva!
Használt A6-os Audira vágyik a nagykanizsai polgármester, ami miatt rendkívüli közgyűlés is lehet a városban. Az [origo] megkereste néhány hasonló város polgármesteri hivatalát. Ha nem is lógna ki a sorból a kanizsai polgármester autója, azért mindenképp menő lenne a mezőnyben.
Vágólapra másolva!

Nagykanizsán az elmúlt héten készült közbeszerzési kiírás a polgármester új hivatali autójára. A dokumentáció részleteiből kiderül, hogy a legfeljebb kétéves autóra vonatkozó felszereltségi elvárások között egyebek mellett sízsák, televíziózásra is alkalmas képernyő, fa- vagy bőr betétek, elektromos billenő- és tolótető, de meghatározták az autó fantomfekete gyöngyház színét és Alcantara vagy azzal egyenértékű üléshuzatát is. Az autóra 10 millió forintot szánnak.

Spórolásról és nem pénz elherdálásáról van szó az új szolgálati kocsi beszerzésekor, hiszen 10 millió forintért használt autót vásárolna a városháza - védekezett Marton István hétfői sajtótájékoztatóján. A polgármester megismételte szombaton adott nyilatkozatát, miszerint az autót két polgármesteri ciklusra vásárolnák. Azt mondta: biztonsági okokból fontos, hogy 220 lóerős legyen az autó, de ne legyen benne több 35 ezer kilométernél, ugyanis a jelenlegi, 8 éves Opel Vectra már 300 ezer kilométert futott.

Marton szerint pontatlan az az MTI által idézett mondta, miszerint azt mondta volna: "öreg vagyok már, és szeretem a biztonságot és szeretem a kényelmet". Miután a távirati iroda tudósítója a sajtótájékoztatón lejátszotta a szombati telefonbeszélgetés hangfelvételét, amelyben az elhangzott mondat is szerepel, a polgármester annyit mondott, hogy más volt a szövegkörnyezet.

A polgármester szerint nem utolsó az sem, hogy egy megyei jogú város polgármesteréhez illő legyen a jármű - mondta. Példaként Nyíregyházát, Hódmezővásárhelyt, Győrt, Szombathelyet és Debrecent említette, ahol Audi A6-ossal közlekednek a polgármesterek.

Senkinek sincs a kiíráshoz hasonló luxuskocsija

Nagykanizsa egy 50 ezres város, nagyságrendileg hasonló hozzá Dunaújváros, Hódmezővásárhely és Sopron. Az [origo] megkérdezte, hogy az említett városok polgármesterei milyen szolgálati gépkocsival járnak.

Dunaújváros polgármesteri hivatalának 3 darab szolgálati autója van, két Volswagen Jetta és egy Opel Astra. Ezeket az autókat elvileg az egész hivatal használhatja - közölte a sajtószóvivő. Az MSZP-s polgármester, Kálmán András az egyik VW Jettával jár.

Hódmezővásárhely önkormányzata 1996 óta bérel a mindenkori polgrámester számára egy BMW 5-ös sorozatú gépkocsit. A jelenlegi polgármester, a fideszes Lázár János egy 3 éves, átlagos felszereltségű autóval jár - közölte a hivatal sajtószóvivője.

A Fidesz-KDNP által jelölt Fodor Tamás, Sopron polgármestere a hivatal sajtóreferensének tájákoztatása szerint egy körülbelül 3 éves, alapfelszereltségű Skoda Superb gépkocsival jár.

A nagyobb lélekszámú városok polgármesterei közül Debrecen polgármestere, a fideszes Kósa Lajos jár Audi A6-ossal, ez a sajtóreferens elmondása szerint alapfelszereltségű. A polgármester a szolgálati autóját általában protokoll eseményen vagy rossz idő esetén használja, amúgy BMW motorjával jár.

A pécsi polgármester, az MSZP-s Tasnádi Péter egy közel 2 éves, automata váltós, könnyűfém felnis Opel Vectrát használ.

Botka László szegedi MSZP-s polgármester sem veti meg a kényelmet: egy alapfelszereltségű Saab 9-5-öst használ szolgálati gépkocsiként. Vécsey Ágnes sajtófőnök ugyanakkor elmondta: a város eddig nem sokat költött a szolgálati gépkocsira, mert 2002-ben az alpolgármester által otthagyott Saabot cserélték be egy újra, majd azt cserélték ki egy éve egy ugyanolyan felszereltségű újabbra.

Demszky Gábor főpolgármester is egy Audi A6-ossal közlekedik, az ötéves gépkocsi alapfelszereltséggel van ellátva.

A városi MSZP és SZDSZ rendkívüli küldöttgyűlést kezdeményez az autóbeszerzés miat. Ha az MSZP és az SZDSZ által kezdeményezett rendkívüli közgyűlésen eredménytelen lenne a közbeszerzés visszavonása, akár aláírásgyűjtést is kezdeményeznek a Fidesz-KDNP által jelölt Marton István nagykanizsai polgármester menesztése érdekében - közölte szerdán Röst János, a szabaddemokraták városi alelnöke. Hozzátette: ezzel jogilag nem lehet eredményt elérni, ezért nyomásgyakorlásnak szánják a felvetést, mert "Marton István urizáló hóbortja országos botrányt váltott ki".

A Fidesz városi frakciójának vezetője szerdán azt mondta az MTI-nek, hogy nem tartják szerencsésnek az autóbeszerezésről szóló kiírás tartalmát. Hozzátette, hogy a közbeszerzési kiírás nem a közgyűlés, hanem a polgármesteri hivatal feladata, de természetesen nem támogatják azt, hogy a hivatali autó "sízsákkal, fabetéttel meg egyéb dolgokkal" rendelkezzen.