Csalóból több, gyilkosból kevesebb volt tavaly

Vágólapra másolva!
Csökkent az emberölések, de nagymértékben nőtt a csalások száma tavaly Magyarországon - derült ki a Legfőbb Ügyészség beszámolójából. A vádhatóság statisztikái szerint a bűncselekmények száma stagnál, hosszabb távon viszont látszik a csökkenés. A legtöbb bűncselekményt Budapesten követik el, de a legtöbb elkövetőt Szabolcs megyében regisztrálták. A fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma Borsodban a legmagasabb.
Vágólapra másolva!

2007-ben 426 914 bűncselekmény vált ismerté, ami nagyságrendileg azonos a korábbi évekkel (2006-ban ez a szám 425 941 volt) - derült ki a Legfőbb Ügyészség beszámolójából, amelyet kedden ismertettek az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ellenőrzési albizottsága előtt. A hatóságok látókörébe került bűnözés mértéke az utóbbi években gyakorlatilag stagnál, hosszabb távon pedig csökken, hiszen tíz évvel ezelőtt még elérte a 600 ezret az ismertté vált bűncselekmények száma.

Bár az ügyészség - Nagy Tibor főosztályvezető ügyész szerint - nem szívesen készít úgynevezett bűnözési térképet, az adatokból kiolvasható, hogy a legtöbb bűncselekményt továbbra is Budapesten követik el: körülbelül százezret, vagyis több mint 6 ezer bűncselekmény jut százezer lakosra. A bűnelkövetők számát tekintve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll a legrosszabbul.

Személy elleni bűncselekményből 2007-ben 17 110-et regisztráltak, míg egy évvel korábban 16 260-at. Ezen belül azonban csökkent a legsúlyosabb bűncselekmények, az emberölések száma: 2006-ban 174 befejezett emberölés történt, tavaly 154, míg 2007-ben 141 esetben kísérelték meg kioltani valakinek az életét.

A legtöbb bűncselekményt 2007-ben is vagyon ellen követték el, ide tartozik az összes bűncselekmény 64,7 százaléka, több mint 267 ezer eset. Ez körülbelül 16 ezerrel magasabb, mint 2006-ban. A kategórián belül különösen a csalások száma emelkedett, 2006-ban 23 595 eset vált ismertté, míg tavaly 41 250. Az ügyészség szerint ennek az az oka, hogy több olyan bűncselekmény is történt, amelynek elkövetői több száz vagy több ezer embert károsítottak meg.

Nagy Tibor szerint tavaly csökkent a gyermekkorú (14 év alatti) bűnelkövetők száma, de nőtt az általuk elkövetett személy elleni cselekmények száma, illetve egyre gyakoribb, hogy gyerekek csoportosan követnek el bűncselekményeket. A fiatalkorúak (14 és 18 év közt) bűnelkövetése az ügyészség adatai szerint csökken, de feltűnően magas bizonyos területeken, főként Borsod és Pest megyében, illetve Budapesten. Az ügyészség képviselője azt mondta, bár nincs hivatalos álláspontjuk a büntethetőség korhatárának leszállításáról, de informális beszélgetéseken az illetékes főügyészhelyettesek többsége úgy nyilatkozott, nem támogatja az ötletet.