Vágólapra másolva!
Az SZDSZ támogatottságán rontott, a szocialistákén viszont némileg javított a koalíció felbomlása a Századvég-Forsense májusi közvélemény-kutatása szerint. Még mindig azok a szavazók vannak többségben, akik örülnének a kormány leváltásának és nem hiszik, hogy 2010-ig kitart a kisebbségi kormányzás, de valamivel csökkent az arányuk április óta.
Vágólapra másolva!

A SZDSZ kilépése a koalícióból javította az MSZP és a kormány megítélését, és rontotta a liberális párt támogatottságát - derült ki a Századvég és a Forsense közös közvélemény-kutatásából. A május 5. és 15. között készült felmérés szerint a két nagy párt támogatottságában az áprilisban mért rekordkülönbség némileg mérséklődött, de a Fideszt most is a válaszolók 30 százaléka támogatja, míg az MSZP-t csak 13 százalékuk. Az MDF 4, az SZDSZ csak 1 százalékot tudhat magáénak.

Az egykori koalíciós pártoknak együttesen most is 14 százalékos támogatottsága van, ahogy a korábbi hónapokban, de a szakítás óta az arányok átrendeződtek. A biztos szavazók 39 százalékos táborában is óriási a Fidesz előnye: az egyedül kormányzó szocialistákra 26, a Fideszre 65 százalékuk szavazna, az SZDSZ-re pedig csak 1 a múlt havi 4 százalék után.

A választói aktivitás nem változott az előző vizsgálat óta. A megkérdezettek 60 százaléka mondta, hogy elmenne voksolni, ha most vasárnap lenne a választás. A mindkét oldallal elégedetlenek aránya valamivel nőtt április óta. Az MSZP szavazói nagyobb arányban elégedetlenek a saját oldalukhoz tartozó politikusok munkájával, mint a Fidesz szimpatizánsai. A megkérdezettek relatív többsége továbbra is támogatná a kormány leváltását, de a mostani 49 százalék egyben 6 százalékpontos csökkenést is jelent a kormányváltók áprilisi táborához képest.

A felmérés szerint a legtöbben - 49 százalék - májusban is az előre hozott választásokat tartanák a jelenlegi politikai helyzet legjobb megoldásának. A második leggyakrabban javasolt megoldás a kisebbségi kormányzás 15 százalékkal. Az SZDSZ visszakozását és a régi koalíció helyreállítását 12 százalék tartaná helyesnek. A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök leváltását tartalmazó lehetőségek támogatottsága meglehetősen csekély, akár koalícióban kormányozna tovább utána az MSZP (6 százalék), akár kisebbségben (4 százalék).

A Századvég és a Forsene kutatása azt mutatta, hogy az SZDSZ kilépése valamivel javította a kormány és Gyurcsány Ferenc megítélését. Áprilishoz képest öt százalékponttal csökkent azok aránya, akik Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül a volt miniszterelnököt tartják alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére - most 36 százalék - , míg Gyurcsány Ferencet továbbra is 24 százalék tartja alkalmasabbnak.

Csökkent azok aránya, akik szerint a kisebbségi kormányzás nem fog kitartani 2010-ig, de még így is ők vannak többségben - 48 százalék 41 százalékkal szemben.