Vágólapra másolva!
Munkához kötik a szociális segélyek folyósítását a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokon, erről szerdai ülésén döntött a képviselő-testület. Korábban arról döntöttek, hogy a szülőknek adható segélyeket a gyermekeik óvodába, illetve iskolába járásához kötötték.
Vágólapra másolva!

A testület 6 igen, 2 nem szavazattal fogadta el a javaslatot. A polgármester azon meghívottak véleményét is kikérte, akik jelen voltak az ülésen, a résztvevők elsöprő többséggel támogatták Monok ezen rendeletének bevezetését.

A két, nemmel voksoló képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy tartalmilag egyetért a javaslattal, de aggályaikat fejezték ki amiatt, hogy a szociális segélyezések a jelenlegi szabályozás szerint nem köthetők ilyen feltételekhez.

Szepessy Zsolt polgármester szerint azonban egyre több önkormányzat tervez hasonló intézkedést az ő példájukat követve.

A már elfogadott helyi rendelet alapján munkához kötik a szociális segélyek folyósítását, közterületi feladatot kell ellátniuk az érintetteknek. Azt is elmondták az ülésen, hogy ez nem kisebbségi ügy, hiszen a rendszeres szociális segélyben részesülőknek mindössze 5-6 százaléka roma.

Szepessy Zsolt korábban azt közölte, a helyi képviselő-testület április 18-án határozott arról, hogy a szülők csak akkor kapják meg az adható segélyeket, ha járatják óvodába, iskolába gyermekeiket.

A polgármester, aki független jelöltként nyerte el tisztségét, akkor úgy fogalmazott: tisztában van azzal, hogy döntésük nem szabályos. Kiemelte ugyanakkor, hogy Monokon jelenleg ez a helyi rendelet; érvényes, amíg vissza nem vonatják.